Ülkemizinde 37. Enlem üzerinde olduğunu hatırlatan uzmanlar, D vitamininin kas iskelet sistemi ile bağışıklık sistem başta olmak üzere vücudumuzdaki tüm sistemleri etkilediğini paylaşıyor.

Kalp ve damar sistemi hastalıkları, şeker, obezite, kemik sağlığı ve kanser gibi hastalıklarla D vitamini eksikliğinin ilişkisi olduğunu işaret eden uzmanlar, kronik yorgunluk ve bitkinliğin altında da bunun yattığını savunuyor.

Ülkemizde son 10 yılda şeker hastası sayısının yüzde 7'den 14'e çıktığını paylaşan uzmanlar, D vitamininin diyabet gelişiminin de önüne geçmesi açısından oldukça önem taşıdığını belirtiyor.

D vitamini eksikliğinin saptanabilmesi için detaylı bir kan analizi yapılmasının şart olduğunu ifade eden uzmanlar, güneş ışınlarından D vitamini alabilmeniz için güneşlenme zamanına dikkat etmek gerektiğini belirtiyor.

Haftanı en az 3 günü 10:00-15:00 saatleri arasında 15-20 dakika kadar güneş ışınlarıyla temas edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, 15 faktörün üzerindeki güneş yağlarının güneşi bloke ettiğini bu nedenle de yazın güneşlenme sırasında D vitamininin karşılanmadığını belirtiyor.

Bütün bunların yanı sıra aşırı güneşe maruz kalmanın ise cilt kanseri riskini arttırdığını unutmamak gerektiğinin de altını çizen uzmanlar, besinlerle vücuda alınan D vitamininin çoğu zaman günlük alınması gereken miktarın altında kaldığını da vurguluyor.