Kanserli hücrelerin yok edilmesine yönelik olarak geniş ölçüde kullanılan ve antineoplastik ilaçların kullanımı sırasında dikkatli olunmadığında ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini vurgulayan uzmanlar, özellikle sağlık çalışanları ve hasta yakınlarının tedbirli olması gerektiğinin altını çiziyor.

Söz konusu ilaçların hazırlanması, depolanması, taşınması ve hastaya verilmesi sırasında pek çok kişinin ilaçlara maruz kalabildiğini ifade eden uzmanlar, dünya genelinde kanser sıklığının artışıyla birlikte kemoterapi uygulamaları ve tedaviye direnç durumlarında kombine uygulamaların arttığına dikkat çekiyor.

Hastanelerde yatak sayısının sınırlı olması ve maliyeti nedeniyle kemoterapi artık özel polikliniklerde ve evlerde de uygulanmaktadır. Bu durum göz önüne alındığında, kemoterapiyi evde uygulayan sağlık çalışanlarının yanı sıra hasta yakınlarının da bu ilaçlara maruz kalma riski bulunmaktadır.

Bu nedenle antineoplastik ilaçlarla tedavi uygulamaları sırasında hastaların, bu tedaviyi uygulayan sağlık çalışanlarının ve hasta yakınlarının da bu ilaçlara maruz kalma riskinden korunması ve güvenli çalışma ortamının sağlanması büyük önem arz etmektedir.

Antineoplastik ilaçlara tedavi dozunda maruz kalan kişilerde ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıktığını hatırlatan uzmanlar, ilaçlara maruz kalan kişilerde kanser başta olmak üzere teratojenik etki, üreme sisteminde bozukluk, çeşitli organlarda ciddi toksisite görüldüğünü dile getiriyor. Uzun süre kemoterapi uygulanan hastalarda görülen kalp üzerine toksik etki, akciğerlere toksik etki, böbreklere toksik etki, ürotoksik etki ve kısırlık gibi olumsuz sağlık sorunları sağlık çalışanları ve hasta yakınlarında da ortaya çıkabilmektedir.