Kalp hastalıkları ve kalp krizi şikayetlerinin kış aylarında büyük bir artış gösterdiğini savunan uzmanlar, kışın kalp sağlığını tehdit eden faktörler ve kalp sağlığını koruma yolları hakkında bizlerle önemli detayları paylaştı.

Geçtiğimiz son 16 yılda geçirilen 280 bin kalp krizini inceleyen bilim insanları, hava sıcaklığının sıfırın altına indiği günlerde kalp krizlerinin daha fazla olduğunu gözler önüne serdi.

Uzmanlar kalp damar hastalıklarının ve buna bağlı kalp krizlerinin dünyada ve Türkiye'de başta gelen ölüm sebepleri arasında bulunduğunu işaret ederken, soğuk havanın bu durumu daha da arttırdığını savunuyor.

Soğuk havaların etkisiyle vücudun ısı kaybetmesini önlemek için özellikle yüzeysel cilt damarları daralarak deri yoluyla ısı alış verişi azalttığını ve bu damarlardaki daralmaların tansiyonu yükselterek kalbin kan pompalamasını güçleştirdiğini ifade ediyor.

Soğukta stres hormonları olan 'katekolaminlerin' salgılanması arttığını, damar içinden salgılanan damar genişletici nitrik oksit yapımının ise azaldığını açıklayan uzmanlar, bütün bunların sonucunda kalp damar hastalığı ve kalp yetersizliği olanlarda hastalığın kötüleşmesine, kalp krizlerinin ve ani ölümlerin artmasına yol açtığını kaydediyor.

Uzmanlar kalp krizi riskini tetikleyen en önemli nedenler arasında fiziksel aktivitelerin azalması, D vitamini yetersizliği, pıhtılaşma faktörleri, hava kirliliği, enfeksiyonların bulunduğunu ifade ediyor.