İnsülin direnci nedir? Nasıl oluşur? konusunu açıklarsak şöyle ki, insülin direnci olan insanlar vücutlarında insülin kullanmayan hücrelere sahiptir. Bu durum, hücrelerin kanda şeker birikmesine neden olan glikoz emiliminde zorluk yaşadığı anlamına gelir. Kan şekeri seviyeniz normalden yüksekse ancak tip 2 diyabetten şüphelenilecek kadar yüksek değilse, insülin direncinin neden olduğu prediyabet adı verilen bir durumunuz var demektir.

İnsülin Direnci Nelere Sebep Olur?

Bazı insanların neden insülin direnci geliştirdikleri tamamen belli değildir. Sedanter yani hareketsiz bir yaşam tarzı ve fazla kilolu olmak, prediyabetik ve tip 2 diyabet geliştirme olasılığını arttırır. İnsülin direncinin tipik olarak herhangi belirgin bir semptomu yoktur.

Kan şekeri değeriniz kontrol edilmedi ise, farkında olmadan insüline dirençli bir halde yaşamakta olabilirsiniz. İnsülin direnci olan insanların bazılarında sıklıkla koltuk altı gibi eklem kısımlarında koyu lekeler oluşturur. Bazı uzmanlar bunun deri hücrelerindeki insülin birikiminden dolayı olabileceğine inanıyor.

Ne zaman Tahlil Yaptırılmalıdır?

İnsülin direnci fazla kilo alma, yüksek trigliserid değerine sahip olma ve kan basıncını yükseltme riskini arttırır. Şu durumlarda insülin direnci testi tavsiye edilebilir; hareketsiz bir yaşam biçimi yaşamak, düşük "iyi kolesterol" (HDL) düzeyi veya yüksek trigliserid seviyeleri, kişinin annesi, babası veya kardeşinin diyabet hastası olması, yüksek kan basıncı(140/90 mm Hg veya daha yüksek) görülüyorsa tahlil yapılmalıdır.

İnsülin direnciniz varsa, haftanın en az beş günü 30 dakika egzersiz yaparak dengeli bir diyetle şeker hastalığını önleyebilirsiniz. Kilo vererek yani vücut ağırlığınızın yalnızca yüzde 7'sini bile azaltarak şeker hastalığı riskini düşürebilirsiniz. Hareketli bir yaşam tarzı seçimi yapmak, kan şekeri seviyenizi istediğiniz aralıkta tutmanın en iyi yoludur.