Uzmanlar bad rabbit virüsü adı verilen bu sisteme karşı dikkatli olması gerektiğini vurguluyorlar.

Bilgisayar Ağından Fidye İsteyen Hacker'lar

Kötü amaçlı bir yazılım olan bad rabbit bilgisayar ağlarına sinsice sızan bir virüs. Kötü tavşan olarak Türkçeye çevrilen bu virüs, ele geçirdiği bilgisayarlardaki bütün bilgileri hapsediyor ve bu bilgileri sahibine geri vermek için fidye istiyor. Fidyenin bedeli ise, 0.05 Bitcoin. Bu bedel Türk parası ile 1000 TL gibi bir rakama ulaşıyor.

Bu virüsün kurbanı olan bilgisayar kullanıcıları fidyeyi ödeyip, bilgilerini kurtarmak için hacker'ların verdiği bir şifreyi kullanarak ödeme yapıyorlar. Bu hacker'lar yakalanmamak için her kurbanına farklı bir şifre veriyor. Eğer fidye gereken günde ödenmezse bedeli artıyor.

Virüsü Silmek Mümkün Mü?

Bad Rabbit virüsünden tamamen kurtulmak oldukça zor. Bilgisayar uzmanları bu virüsten kurtulabilmek için Reimage isimli bir programın kullanılmasını tavsiye ediyorlar. Ancak bu konuda yapılan çalışmalar, tüm dünyada devam ediyor ve daha etkili bir virüs koruma programı üretilmesi için çalışılıyor. Bu virüs bilgisayara girdikten sonra kırması gerçekten de çok zor. Fakat bu virüse hiç bulaşmamak mümkün. Bunun için yapılması gereken şey, size gönderilen ve emin olmadığınız hiçbir dosyayı bilgisayarınıza yüklememek. Çünkü bu virüs, bilgisayara sahte bir Adobe Flash dosyası görünümü ile indiriliyor.

Bad Rabbit tüm dünyaya hızla yayılırken, Rusya'da ki iki önemli haber ajansının önemli verileri ve Ukrayna'daki Kiev Metro istasyonunun bilgileri de, Bad Rabbit siber korsanlarının eline geçmiş durumda.