Özellikle erken tanının ve uygun antibiyotik seçiminin hiç iz bırakmadan tedaviyi sağlayabileceği üzeride duran uzmanlar, küçük çocuklarda, yaşlı hastalarda, KOAH, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği ve kanser hastalığı bulunan kişilerde bu hastalığın çok ağır bir şekilde seyredebileceğini dile getiriyor.

Dünya genelinde enfeksiyonlara bağlı ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan zatürrenin, yoğun bakım gerektiren hastaların yaklaşık yüzde 40'lık bir ölümcül oranı bulunduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Bakteri, virüs ve mantarların zatürreye sebebiyet verebileceği üzerinde duran uzmanlar, akciğerlerimizde oksijen almamızı sağlayan hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolması sonucunda öksürük ve balgam çıkarma, derin nefes alırken batma ve ağrı, yüksek ateş, terleme, yaşlı hastalarda şuur bulanıklığı, ileri derecede bitkinlik, bulantı, kusma veya ishal, nefes darlığı gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini kaydediyor.

Zatürrenin belirtilerine hastanın vücudunun direncine göre tepki verdiğini vurgulayan uzmanlar, vücudu güçlü hastaların hafif bir şekilde de bu hastalığı atlatabileceğini dile getiriyor.

Yüksek ateş, nefes darlığı, geçmeyen öksürük, koyu renk veya kanlı balgam da mutlaka acil bir şekilde doktora başvurulması gerektiğini de hatırlatan uzmanlar, 65 yaş ve üstünün, iki yaş altı çocukların, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin, kanser tedavisi görenlerin, kronik akciğer hastalığı bulunanların dikkatli olmasını tavsiye ediyor.