Bazı üniversitelerin zaman zaman tanınmadığını, bu üniversitelerden mezun olanların da diplomalarının adeta çöp haline geldiğini paylaşan uzmanlar, öğrencilerin öğretimlerine başladıklarında 'tanınan' yükseköğretim kurumlarının denkliği son bulmasının etik olmadığının altını çiziyor.

20 Şubat 2016 tarihli Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği'nin yürürlükten kaldırıldığını ve yineden düzenlendiğini kaydeden uzmanlar, yeni yönetmelikle yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan ön lisans, lisans, yüksek lisans diplomalarının tanıma ve denklik işlemlerinde uyulacak usul ve esaslar düzenlendiğini hatırlatıyor.

Yeni düzenlemeye göre, en az 3 fakülte bir enstitü olmayan üniversiteye denklik yok. Şartlardan biri de yükseköğretim kurumunun en az bir dönem mezun vermiş olması.

Yükseköğretim kurumunun tanınması için, diplomayı veren kurumun faaliyet gösterdiği ülkenin yetkili makamlarınca kendi yükseköğretim sistemi içinde akademik derece vermeye yetkili bir kurum olarak kabul edilmesi ya da bir ülkenin yükseköğretim kurumuna bağlı olarak başka bir ülkede faaliyet gösteren kurumların menşe ülke ve faaliyet gösterdiği ülke tarafından tanınması veya Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası örgütlerin çatısı altında faaliyet gösteren bir yükseköğretim kurumu olması şartı aranacak.

Mezun olunan kurumun eğitim öğretiminin niteliğinde tereddüt oluşması durumunda diploma denklik başvurularıyla ilgili denklik işlemlerinde Seviye ve Yeterlik Belirleme Sistemi (SYBS) uygulanabilecek.