TOBB bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) yeni araştırmasına göre bu yılın Ocak ayında Türkiye'ye gelen yabancı sermaye azaldı, dışarı çıkan yerli sermaye miktarında ise artış oldu. Fabrika yatırımında daha çok Hollanda , Azerbayman ve ABD gibi ülkeler tercih edildi.

İSTİHDAM SAĞLAYANLAR GİDİYOR

Yerli sermaye ağırlık olarak istihdam ve büyüme sağlayan sanayi yatırımlarını yurtdışına taşırken, fabrika yatırımında daha çok Hollanda, Azerbaycan ve ABD gibi ülkeler tercih edildi. Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcıların ise kolay para kazanabilecekleri hizmetler sektörünü tercih etmeleri dikkat çekti.

GERİLEME RAPORLARA YANSIDI

TEPAV, Türkiye'ye gelen ve Türkiye'den giden doğrudan yatırımlardaki gelişmeler raporunun Ocak 2018 sayısını yayımladı. Rapora göre, Ocak 2018 itibarıyla yabancıların yurtiçine yönelik doğduran yatırımları 2017 yılına göre 10 milyar 830 milyon dolardan 10 milyar 758 milyon dolara gerilerken, Türkiye'den giden doğrudan yatırımlar ise 2.7 milyar liradan, 2 milyar 777 milyon dolara yükseldi.

TEPAV KAÇIŞA DİKKAT ÇEKTİ

Böylece geçen yıl yüzde 24.9 olan yurtdışına kaçan yerli sermayenin yurda gelen yabancı sermayeye oranı yüzde 25.8'e yükseldi. TEPAV, bu oranın 2002-2018 yıllarını kapsayan uzun dönemde yüzde 21.7 olduğunu hatırlatırken, Ocak ayındaki yükselişin tablodaki bozulmayı işaret ettiğine dikkat çekti. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana yurtdışına yapılan yatırımların toplamı 40 milyan 213 milyon doları buldu.

DEĞİŞKEN KAZANÇ ORANTISIZ BİR TABLO OLUŞTURDU

TEPAV raporunda doğrudan yatırımların milli gelir oranındaki bozulmayı da gözler önüne serdi. Rapora göre yurtdışından gelen sermayenin milli gelire oranı 2006 ile 2016 yılları arasında yüzde 3.7 den yüzde 1.6'a kadar geriledi.

YURT DIŞINA ÇIKAN SERMAYEDE 2 KAT ARTIŞ

Buna karşılık yurtdışına çıkan sermayenin milli gelire oranı aynı dönemde iki kat artarak yüzde 0.2'den yüzde 0.4'e yükseldi.

Raporda, doğrudan yatırımlar için cazibesini kaybetmeye başladığını gösterirken, bir yandan da yerli sermayenin yurtdışındaki fırsatları daha yakından takip etmeye başladığına işaret ettiği bildirildi.