Liselere geçişteki sınav sistemi ile ilgili detayların yavaş yavaş netlik kazandığını paylaşan uzmanlar, bu yıl sadece 8. Sınıf konularından sorular gelecek olmasının ve temel zorunlu derslere yönelik sınamanın yapılmasının önemli bir durum olduğunu kaydediyor.

Sınav sonuçlarında eşitlik halinde ise okul puanına bakılmasının gündemde olduğunu hatırlatan uzmanlar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın diğer sınıfların derslerinin ise sınavlara önümüzdeki yıllarda kademeli olarak yansıtılması üzerinde çalıştığını ifade ediyor.

Yeni uygulamaya girecek olan sınavda üç yanlışın bir doğruyu götüreceğini ve özel okullarında aynı sınav sonuçlarından yararlanacağını hatırlatmakta fayda var.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan velilerin, öğrencilerin ve öğretmenlerin sınavda çıkacak soru sayısı ve konu dağılımıyla ilgili açıklama beklediğini vurgulayan uzmanlar, bu sene sadece son sınıf konularından soruların gelecek olmasının öğrencilerin kaygısını bir nebze de olsa gidereceğini ön görüyor.

Yeni sistemde yanlışların doğruyu götüreceğinin altını çizen uzmanlar, eski sistemde öğrenci 5 soruyu, yanlış doğruyu götürmediği için atabildiğini, hepsi doğru çıkarsa iyi bir okula yerleştiğini ancak şimdi böyle bir durumun söz konusu olmadığını dile getiriyor.

Her soruyu mutlaka teker teker okumak, değerlendirmek ve emin olunmayan soruyu işaretlememek gerektiğini de savunan uzmanlar, ayrıca sınavı kazanamayan öğrenciler, bu sistemle birlikte öğrenci adresine en yakın okula yerleştirileceğini hatırlatıyor.