Ancak ne nar ki, Türkiye'deki yazılımcıların ülkeyi terk etmeye başladıklarına tanıklık ediyoruz. Bu göç, ayrıntıları ile değerlendirildiği zaman ortaya ilginç sebepler çıkıyor.

Yazılımcılar Neden Yabancı Ülkelere Göç Ediyor?

Yapılan bir araştırmaya göre son birkaç yıl içerisinde, Türkiye'den başka ülkelere göç eden kimselerin meslek alanları incelendi. Ortaya çıkan sonucun ilk sırasında, mühendisler yer alıyordu. Bu mühendislerin arasında yer alan bilgisayar mühendisleri ve yazılımcıların sayısının da hiç az olmadığı dikkatlerden kaçmadı.

Kelimenin tam anlamıyla bir "beyin göçü" olarak adlandırılan bu durumun en büyük sebebi, ülkemizde yazılım alanında hizmet sunan dünya çapında büyük çalışmaların yapılmıyor olması ve bu çalışmaların desteklenmemesi.

Türkiye'deki yazılımcıların yurt dışına gidişi daha çok kazanmak, bu konuda kariyer yapmak ve dünyanın en ünlü yazılım firmalarından birinde çalışarak, fikirlerinin daha büyük bir değerle karşılanmasını görmek gibi sebeplere dayanıyor.

Türkiye'de Yazılımcı Olmak Zor

Yurt dışına giden yazılımcılar Türkiye'yi terk etmesi için geçerli bazı sebepler öne sürüyorlar. Bu sebepler arasında yazılımcı olarak yetişmenin kolay olmadığı, yıllarını harcayarak bu mesleğe sahip oldukları ve mesleğe başladıktan sonra da emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaları bulunuyor. Bu karşılık, yalnızca maddi anlamda değil, aynı zamanda manevi anlamda da kastediliyor.

Çünkü ülkemizde yazılım mesleğine gereken önemin verilmediği, yeni tasarımların yapılması için gereken desteğin bulunamadığı gibi sebepler de öne sürülüyor. Ayrıca Türkiye'deki yazılım piyasasının son derece karışık ve acımasız olduğu, yurt dışındaki firmalarda emeklerin değer kazandığı ve daha iyi koşullarda yaşama sahip olunduğu belirtiliyor.