Anne Sütünün Önemi

Yeni anne olan kadınlar bebeğin bakımı, özellikle emzirme konularında henüz tecrübesiz oldukları için çevrelerinden bilgi almaya çalışmakta ancak bu süreçte yardımcı olmak isteyen kişilerce anneye kulaktan dolma, yanlış bilgiler verilebilmektedir. Bu yanlış bilgiler uygulandığı takdirde hem anne, hem bebek için yanlış emzirme eziyete dönüşebilir.

Bebeklerin fiziksel ve zihinsel açıdan gelişmelerinde büyük önemi bulunan anne sütü, kemik gelişimini destekleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bir mucizedir. Özellikle doğumu takip eden ilk 5 gün boyunca annenin memesinden salgılanmakta olan kolostrum (koyu sarı kıvamda ağız sütü) bebek sağlığı için çok önemlidir.

Bebeğin emmesini engelleyecek bir sağlık problemi bulunmuyorsa mutlaka doğumu takip eden ilk yarım saatte emzirilmesi gerekir. Anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan tüm besinleri içermektedir.

Bebeklere ilk 6 aylık süreçlerinde su vermek, midelerinin şişmesine ve anne sütünü reddetmelerine neden olabilir. Bu nedenle bebeğinizin su ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız daha sık emzirmeli, su ya da ek besinlerle midesini doldurmaya çalışmamalısınız.

Doğru Emzirme Nasıl Olmalı?

Emzirme, bebek gelişimi açısından önemli olduğu gibi anne ve bebek arasındaki bağın pekişmesine de yardımcı olur. Bebek, mutlaka memeyi tam kavrayacağı şekilde ve annenin de rahat hissedeceği bir pozisyonda emzirilmeli, anne ve bebek arasında güven bağının kurulması için emzirirken göz teması kurulmalıdır.

Endokrinoloji, Hormonal Dengesizliklerin Anlaşılması Endokrinoloji, Hormonal Dengesizliklerin Anlaşılması

Bebek kafasını geriye atıyor, sürekli hareket ediyorsa memeyi kavrayamamış olabilir. Bu durumda daha uygun bir pozisyonda emzirme yeniden denenmelidir.

Yanlış pozisyonda, bilinçsiz emzirme, bebeğin yeterince süt emmemesine, annenin meme ağrısı ve meme ucu çatlakları sorunu yaşamasına, psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine sebep olabilmektedir.