Vücut Geliştirme Çalışmaları Nasıl Yapılır?

Vücut geliştirme sporuna yeni başlayan kimselerin bilmesi gereken en önemli nokta, kasların birden bire gelişmeyeceği ve bunun zamana yayılarak gerçekleşen bir çalışmanın ürünü olduğudur. Çalışmaya yeni başlayan kimseler, hele ki önceki hayatlarında herhangi bir spor dalıyla uğraşmamışsa, ilk günler bir hayli zor olacaktır.

Çünkü vücut, hiç alışık olmadığı spor hareketlerini yaparken biraz zorlanacak ve kaslarda hafif ağrılar oluşacaktır. Bu ağrıların çok şiddetli olmaması için vücut geliştirme sporuna yeni başlayan kişinin çalışacağı hareketleri, en basit seviyesinden başlayarak yapması tavsiye edilmektedir.

Örneğin, kol kasları için ağırlık çalışılacaksa, bu ağırlığın en düşük seviyelerden başlaması, sporcunun daha yolun başındayken işe sağlıklı şekilde atım atmasına yardımcı olacaktır.

Tüm Vücudu Çalıştıracak Hareketler Seçilmeli

Vücut geliştirmede ilk iki haftalık süreç atlatıldıktan sonra, vücut geliştirme yapanlar daha ağır hareketleri çalıştırmaya başlayabilirler. Hatta bu süre zarfında programlarında bulunan çalışma hareketlerine, birkaç hareket daha fazladan ekleyebilirler.

Bu süreçte sporcuların, vücudun yalnızca bir bölümü üzerine yoğunlaşmaması, tüm vücudu çalıştıracak hareketleri seçmesi öneriliyor. Bunun nedeni, vücutta orantılı bir görünüm sağlamaktır. Yani vücudun üst kısmı gelişirken, bacak kaslarının güçsüz kalması kötü bir görünüm sunacağından, sporcuların eşit oranda tüm vücudunu çalıştırması gerekiyor.

Bu aşamada split programların çok etkili olduğu söylenemez. Split program, her gün vücudun ayrı bir kısmını çalıştıran programlardır. Ancak aynı günde tüm vücut hareketlerinin çalışılması daha etkilidir.