Vegan beslenmenin temeli veganizm denilen bir konuya dayanmaktadır. Vegan beslenmenin ne olduğunu anlayabilmek için bu konuyu detaylı olarak bilmek ve anlamak gerekir.

Veganizm ve Veganlık

Veganizm sanıldığı gibi sadece beslenme kurallarını düzenleyen bir anlayış değildir. Veganizm hayvanların hiçbir şekilde insan eziyeti ve sömürüsüne maruz kalmaması, endüstride hiçbir şekilde kullanılmaması ve hayvanların hiçbir özelliği üzerinden insanların fayda sağlamamasını savunan bir felsefedir. Bu durum tamamen doğadaki insan ve hayvan yaşam hakları eşitliğine dayanmaktadır. Günümüzde sanayileşmenin ve hayvansal ürün üretimlerinin geldiği aşamalara bakılacak olursa da bu felsefenin ortaya neden çıktığı kolay bir biçimde anlaşılabilir. Vegan nedir sorusunun cevabı ise, bu felsefeye inanan ve kendini adayan kişidir.

Vegan Beslenmede Neler Var Neler Yok?

Vegan beslenme tarzında hayvansal olan ve bir şekilde hayvanlar ile ilişkili bir biçimde üretilen hiçbir madde yoktur. Tamamı ile bitkisel orjinli ürünler yerler ve aynı zamanda bitkisel orjinli ürünlerde de hayvanlardan elde edilen bir katkı maddesi dahi bulunmaması gerekir. Bu hayvansal ürünler başta et ve ürünleri, süt ve ürünleri, yumurta ve ürünleri, balık ve her türlü deniz ürünü ile hayvanlardan elde edilen her türlü kolajen ve proteinlerdir. Vegan beslenmede aynı zamanda üretiminde hayvanların test amaçlı kullanıldığı ürünler de yer almaz. Veganlar genelde bitkisel ve doğal beslenirler. Vegan beslenenlerin satın aldıkları paketli ve işlenmiş ürünlerde de firmaların bu ürün ile ilgili vegan ibaresi olması ya da ürünün hayvansal ürün içermediğini beyan etmesi gerekir.