Kısırlığa neden olan son derece ciddi bir sağlık sorunu olarak görülmesi gereken varikosel %90'ın üzerinde sol testiste görülür. Ancak bir tarafta çıkan sorun diğer bölgeleri de etkisi altına alır. Sorunun ağırlıklı olarak sol testiste görülmesini temel nedenleri arasında; sol testisin daha yukarıda olması, bulunduğu pozisyonun kanı boşaltmaya uygun olmaması ve sol toplardamarın daha uzun olması sayılabilir.

Varikosel Belirtileri Nelerdir?

Damarların gelişmesine ve varis oluşumuna neden olan sorun, kanın rahatça boşalamamasının sebebi olarak gösterilebilir. Hastaların bir kısmında hiçbir şikayetin olmaması erken teşhis imkanını ortadan kaldırır. Bu durumda tespit rutin muayenelerde ortaya çıkabilir. Hastaların bir kısmında ise ciddi sıkıntılar vardır.

Bölgede sürekli sancı, ağrı, sıcak havalarda testislerde damarların belirginleşmesi, testislerin küçülmesi ve yumuşaması en önemli belirtiler arasında gösterilebilir. Sperm üretiminin kalitesini azaltan sağlık sorunu kısırlığın en temel sebepleri arasında gösterilebilir.

Testislerde olması gereken ısı seviyesinin değişmesine ve bu nedenle sperm kalitesinin düşmesine neden olan sorun, psikolojik sorunların da temel kaynağı olarak gösterilebilir. Üroloji uzmanları tarafından koyulacak teşhisin ardından cerrahi müdahale ile sorun tedavi edilebilir.

Erken teşhis hemen her hastalıkta olduğu gibi varikosel de de etkilidir. Teşhis öncesinde yapılacak muayenenin en doğru sonucu vermesi için kontroller öncesindeki 4 gün boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi tavsiye edilir. Testisin üzerindeki damarların çıkarıldığı ve varisli damarların bağlandığı operasyon oldukça kolaydır.

Hastalıktan korunmanın en etkili yolları arasında; dar ve sert pantolon giyiminden kaçınmak, fazla ayakta durmamak, dinlenme esnasında ayakları yüksek bir yere dayamak ve testislerin hava almasını sağlamak için pamuklu iç çamaşırı tercih etmek sayılabilir.