Bedenin bir tehditle karşı karşıya olduğu algısı ile kasıldığını ve tehdidin içeri alınmasını engellediğini işaret eden uzmanlar, kültürlerde farklılık gösterdiğini kaydediyor.

Dünya genelinde yüzde 1 ile 2, Türkiye'de ise yüzde 10 oranında gözlemlendiğini kaydeden uzmanlar, cinsel eğitimin tabu olduğu kültürlerde bireylerin cinselliği arkadaşlarından, akrabalarından, gizlice alıp okudukları dergi ve kitaplardan öğrendiğini hatırlatıyor. Uzmanlar edindikleri bilgiler yaşanmışlıklardan ibaret olan kadınlarda doğru bilgini yerini başkasının tecrübesinin aldığını belirten uzmanlar, bu tecrübenin olumsuz ise kadınlarda cinsellikle ilgili ilk duvarların örülüşüne sebebiyet verdiğinin altını çiziyor.

Sağlıklı ve Taze Patatesler İçin Saklama İpuçları Sağlıklı ve Taze Patatesler İçin Saklama İpuçları

Çocukluğumuzdan itibaren bilinçaltımızın gördüklerimiz, duyduklarımız ve yaşadıklarımızla şekillendiğini, korkularımız, alışkanlıklarımız ile belirlendiğini ifade eden uzmanlar, çocuklukta yaşanan bir takım travmaların yerini korkulara bıraktığını paylaşıyor.

Kadınların genellikle ilk gece deneyimi konusunda korku içinde olduklarını belirten uzmanlar, kulaktan kulağa dolaşan hikayelerle ilk gecenin çok ağrılı olduğu, çok kanamanın yaşanacağı, kızlık zarının yırtıldığında rezil olabilecekleri gibi şehir efsanelerinden etkilendiklerinin altını çiziyor. İşte bu duyulan hikayeler karşısında vücudun kendini korumaya aldığını ve o an gelip çattığında vajinismusun ortaya çıktığını açıklıyor.

Uzmanlar Türkiye'de her 10 kadından 1'inde hafif veya ağır vajinismusun gözlemlendiğini belirtirken, hafif vakaları çiftlerin zaman içinde aşabileceğini, ağır vakalarda ise tedavinin şart olduğunu kaydediyor.