Fakat bu denge değişince, mantar hücreleri artabilir. Bu da şiddetli bir kaşınma, şişlik ve tahrişe sebep olur. Vajina mantarı tedavisi, kısa süre içerisinde belirtileri azaltabilir. Daha ileri durumlarda, 2 ya da 3 hafta sürebilir.

Vajina mantarı, tam olarak cinsel yol ile bulaşan enfeksiyonlardan değildir. Cinsel ilişki durumu kötüleştirebilir ancak cinsel yönden pasif olan kadınlarda da mantar oluşmaktadır. Bir defa mantar oluştuğunda tekrarlaması muhtemeldir.

Vajina Mantarı Semptomları

Tüm vajina mantarlarının ortak semptomları vardır. Bunlar; vajinada kaşınma, vajina etrafında şişlik, idrara çıkarken, cinsel ilişki sırasında yanma, ağrı ve kızarıklıktır. Beyaza yakın, kremsi ve yoğun akıntı da farklı bir belirtidir.

Bazı kadınlar bu akıntının peynir görüntüsünde olduğunu söylemektedir. Bazen de çok fazla sıvı şeklinde olabilir. Genellikle mantar tedavi edilmediği sürece, belirtilerin ciddiyeti artmaktadır. Vajina mantarı neden olur sorusuna cevap verilirse birçok faktör mantar enfeksiyonu oluşturur denilebilir.

Antibiyotikler (vajinadaki gerekli bakteri sayısını düşürür), gebelik, güçsüz bir bağışıklık sistemi, kötü beslenme alışkanlıkları, regl dönemine yakın hormonlarda oluşan dengesizlik ve strestir.

Mantar Enfeksiyonundan Korunma Önerileri

Vajina mantarından nasıl korunulmalıdır? diye düşünüldüğünde mutlaka dikkat edilecekler vardır. Dengeli bir diyet eşliğinde yemek yenmelidir. Yoğurt tüketilmelidir. Pamuktan ya da ipekten yapılmış doğal kıyafetler giyilmelidir.

İç çamaşırları sıcak suyla yıkanmalı ve ütülenmelidir. Ped gibi ürünler sık sık değiştirilmelidir. Dar pantolon, tayt gibi kıyafetler sık sık giyilmemelidir. Parfümlü pedler ve tamponlar kullanılmamalıdır.

Kadınlar genellikle mantar enfeksiyonunun neden kaynaklandığını bilir. Örneğin, bazen antibiyotik kullandıklarında bu enfeksiyonları görürler. Risk faktörleri zaman içinde tanımlanarak, mantar enfeksiyonları önlenebilir.