Kirli Para Skandalında Kılıçdaroğlu'nun Sessizliği Kirli Para Skandalında Kılıçdaroğlu'nun Sessizliği

İstanbul Küçükçekmece Kanarya Mahallesi'nde bir UBER taksinin kurşunlanmasının ardından hükümet devreye girdi. Sarı taksi şoförlerinin büyük tepki gösterdiği UBER taksi uygulamasının 'izin belgesindeki faaliyet alanı dışında' yolcu taşımacılığı yapanlara verilen cezaların arttırılması gündemde.

İçişleri Bakanlığı son günlern sıcak tartışma konusu UBER taksi için devreye girdi. Henüz hazırlık aşamasında olan yeni düzenlemeye göre, D2 belgesiyle normal ticari taksi gibi faaliyet gösterdiği tespit edilen UBER uygulamasına tabi araçlara yönelik cezalar arttırılacak. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre D2 yetki belgesi dışında faaliyette bulunan (korsan ve UBER dahil) 4 bin 136 araç var. Aynı verilere göre 2018'in ilk ayında 811 ve Şubat ayında 1.100 araca idari para cezası kesildi. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin emsal kararı nedeniyle yetki belgesi olmayan araçların trafikten men edilmesi mümkün değildi.

TAKSİCİLER PARA CEZASI DEĞİL TRAFİKTEN MEN İSTİYOR

Korsan veya yetkisiz yolcu taşımacılığı konusunda düzenleme isteyen taksi şoförlerine göre verilen idari para cezaları yetersiz. Taksi şoförleri son dönemde sayıları hayli artan UBER taksilerin trafikten men edilmesini istiyor.

Yetkililer ve konunun tarafları, bu durumun korsan veya yetkisiz yolcu taşımacılığı ile mücadeledeki en temel sorunlardan biri olduğunu, idari para cezası uygulansa bile aracın trafikte faaliyetlerine devam ettiğini ve genellikle idari para cezalarının ödenmediği değerlendirmesinde bulundu. UBER gibi şirketlerin, para cezalarını kendilerinin ödediği, ayrıca sorunun hukuksal olarak karmaşıklığı nedeniyle idari para cezalarının bazen iptal edildiği belirtildi.

Tasarı yasalaştığında izin belgesinde belirtilen alan dışında faaliyet gösterenler için (UBER de bu kapsamda değerlendiriliyor) uygulanacak idari para cezasına ilave olarak aracın işleteni veya sahibi, aracının yetkisiz yolcu taşımacılığında kullanılmaması için tedbir almak ve denetimini yapmakla yükümlü kılınacak. Araç kullanıcısının, aracın sahibi olup olmadığına bakılmaksızın araçların 30 gün süreyle trafikten men edilmesi sağlanacak.