Sofraların Vazgeçilmezi

Her mevsimde yenmek için güzel bir tada sahip olmaktadır. Hem iştah açıcı hem de içerisinde barındırdığı çeşitli vitaminler sayesinde tercih edilmesine sebep olmaktadır. Birçok hastalığa da faydalı gelmektedir. Turşu kurmadaki asıl püf nokta turşudaki ölçünün tutturulmasına bağlı olmaktadır.

Turşu Kurmanın İncelikleri

Turşudaki kullanılacak olan malzemelerin taze , sert ve diri olması gerekmektedir. Meyve ve sebzelerin parlak olması ve herhangi bir ezikliğinin olmaması gerekmektedir. Turşu için kullanılacak tuzun iri oluşan taneleri olan kaya tuzundan olması gerekmektedir. Turşuda tuz oranını tutturmak çok önem arz etmektedir. Tuzu az olan turşu yumuşak olacağı için içerisine bakteri ve mikroorganizmalar çok miktarda bulunmaktadır.

Tuzu fazla olduğu zaman da yeme imkanı ortadan kalkmaktadır. Bu tuz miktarını ayarlamak için de suyun içinde eriterek tadına bakmak suretiyle tuz oranı ölçülmektedir. Veya su yerine yumurta ile de bu ölçüm yapılmaktadır. Tuzlu suyun içine atılan yumurta eğer suyun üstüne çıkıyorsa tuz miktarı yeteri kadar demektir. Sonradan soğutulan kaynamış su turşu için en ideal olan su olmaktadır.

Turşu içine koyulan sebze ve meyveler birkaç yerinden mutlaka delinmesi gerekmektedir. Cam kavanozlar tercihen kullanılırsa hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli turşular meydana gelmektedir. Turşunun olma süresinin daha çabuk olması istenirse kavanozun dibine bir miktar nohut koymak bunda etkili olmaktadır.

Kafi miktarda üzüm sirkesi ve toz şeker eklenmesi gerekmektedir. Sebzeler kavanozun içine rastgele değil sık ve aralıklı olarak düzgünce dizilmesi gerekmektedir. Bu işlemlerden sonra ağzı kapalı kavanoz birkaç hafta bekledikten sonra turşu yemek için hazır konuma gelmiş olmaktadır.