Türkiye'nin yapılan araştırmalara göre son yıllarda gençlerde büyüme hızının arttığı ve 1970'lere nazaran ortalama 3.5 santimetre uzadığı bildirildi.

1523621118_Prof._Dr._Feyza_Darendeliler_sunum1

YENİ NESİL DAHA DA UZADI

Endokronoloji ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Feyza Darendeliler, Türk toplumunun ortalama boyunun her sene biraz daha uzadığını belirterek bu konuya dair ilk çalışmaların 1970'li yıllarda yapıldığına dikkat çekti.

3.5 SANTİM ARTTI

Prof. Dr. Darendeliler, '1970 yılında yapılan ilk araştırmaya göre Türk kadınının ortalama boyu 160 santimetre, Türk erkeğinin boyu da 173 santimetreydi. 1990'lı yıllarda yaptığımız çalışmalarda ise bu ortalama 3.5 santimetre artış gösterdiği anlaşılıyor ' dedi.

BESLENME VE ÇEVRE ŞARTLARI

Prof. Dr. Feyza Darendeliler Türkiye'deki çocuklar için hazırlanan büyüme eğrileri olduğunu belirterek, 'Erişkin kadınlarda ortalama boy 163.5 santime, erişkin erkek ortalama boyu ise 176.5 santimetre oldu. Bu demektir ki uygu gibi beslenme gibi çevresel şartların düzelmesi ile toplumun boyu artıyor. Yani son 30 yılda Türk toplumunda insanların ortalama boyu 3.5 cm. uzadı' şeklinde konuştu.

BÜYÜME İÇİN SPOR ÇOK ÖNEMLİ

Büyüme hormonunun eksikliğinin çeşitli sebepleri olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Darendeliler konuşmasını şöyle sürdürdü:' Büyüme hormonu eksikliği doğumsal sebebi bilinmiyor ama beyin tümörü, kafa travması gibi sebeplerle olabilir. Büyüme için spor çok önemli. Akciğerlerin gelişmi için önemli olduğu kadar kemikler için de çok önemli' dedi.

BÜYÜMENİN KORUYUCULARI

Çocuklarda büyüme gerilikleri, sağlıklı büyüme ve boy kısalığıyla ilgili ebeveynlerde farkındalık oluşturmayı amaçlayan 'Büyümenin Koruyucuları' isimli kampanya toplantısında bir araya uzmanlar, Hem aileleri bilinçlendirmek hem de çocukların dikkatini çekmek için facebook ve instagram hesaplarından da bu konulara internet üzerinden erişilebildiğini kaydetti.