Rusya, Türkiye'den domates ithalatının 2018'de kısmen yeniden başlayabileceğini açıkladı.

Rusya başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç yaptığı açıklamada' Türkiye'den domates ithalatı ancak 2018'de kısmen yeniden başlayabilir. Türkiye'den domates ithalatı 50 bin tondan fazla olmaz'. Diye konuştu. Uçak krizi öncesinden Rusya'nın Türkiye'den domates ithalatı 346 bin 747 ton seviyesindeydi. Yani Rusya'nın şu açıkladığı 50 bin tonun tam 7 katını ihraç ediyorduk.

Kredi Kartı Kullanıcılarına Yeni Faiz Oranları Kredi Kartı Kullanıcılarına Yeni Faiz Oranları

TÜRK DOMATESİ HALA YASAKLI

2015 Kasım ayında bir Rusya uçağının Türkiye-Suriye sınırımda düşürülmesinin ardından Türkiye/Rusya ekonomik ve ticari ilişkileri zarar görmüştü. Rusya, Türkiye'den ithal edilen bazı ürünlere kısıtlama getirmişti. İki ülke geçen yıl yaz aylarında sağlanan normalleşme ile birlikte bir çok ürün üzerindeki engeli kalksa da Türk domateslerinin Rus pazarlarına ithalatı hala yasak. Geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili görüşmeler yapılmış, ticari kısıtlamalar da ele alınmıştı.

BAKAN ZEYBEKÇİ SINIRLAMA YOK DEMİŞTİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de geçen hafta domates ile ilgili 1-2 gün içerisinde önemli gelişmeler olabileceğini belirtmiş ' Teyit ettiler ama ilk domates sevkiyatı yapılan kadar bu konuda tedbirli olmayı tercih ediyoruz. Her türlü uygulamada Kasım 2015 öncesine dönmek hedefimiz. Herhangi miktar sınırlaması yok. İlk domates sevkiyatı yapılana kadar günle ilgili konuşmak istemiyorum. Şu anda problem bitti diye biliyorum, bitti diye konuşuyoruz. Ama bu prosedürü çalıştırırken herhangi bir teknik engel, tekrar sürprizle karşılaşma endişem de yok değil' demişti.