Tüp Bebek Uygulaması Nedir?

Döllendirilen yumurta daha sonra anne rahmine transfer edilmesi olarak tanımlanır. Tüp bebek uygulaması ilk kez 1978 yılında uygulanmış ve bu dönemde sadece kadınlar için uygulanan bir tedavi yöntemiydi. Günümüzde birçok erkek baba adayları da bu tedavi sürecine dahil olup kısırlık oranının düşürülmesi sağlanmıştır.

Tüp bebek tedavisinin uygulanabilmesi için tedavi alacak olan çiftin bir yıl boyunca düzenli ve herhangi bir korunma yöntemine başvurmadan cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen anne adayının hamile kalmaması durumunda uygulanır.

Yardımcı bir üreme yöntemi olan bu tedavinin başarı oranı oldukça yüksektir. Fakat anne adayı olan kadının yaşı 35 ben üzerini geçmiş ise doğal yolları denemeli altı ay içinde hamile kalamaz ise tedavi süreci için bir uzmana başvurabilir.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Uygulanan tedavi beş aşamalı bir yöntemdir. Peki tüp bebek hangi aşamalardan sonra yapılır? Tedavi için uygun olan çiftler için öncelikle kısırlığın nedeni belirlenir ve ilaç prosedürü oluşturulur.

En önemli aşama budur çünkü tedaviyi alacak çiftin kısırlığın asıl sebebini ortadan kaldırmak için ve çiftin özelliklerine uygun tedavi yöntemi oluşturulur. Daha sonra tedavi için anne adaylarının; regl döneminin 2'nci veya 3'üncü günü tedaviye başlanır.

Öncelikle yumurtaların uyarılması hedeflenir ve çok yumurta elde edilmeye çalışılır. Bu aşamada anne adayı 12 gün boyunca sıkı bir takip sürecine başlar. Yumurta toplama aşaması kısa sürmektedir fakat annenin durumuna göre lokal anestezi uygulanır.

Baba adayından sperm hücresi eş zamanda alınarak el edilen yumurta ve sperm hücrelerinden uygun olan seçilir ve döllenme aşaması başlar. Döllenme sonucunda embriyolar oluşur ve özel yöntemle seçilen embriyo anne adayının rahmine transfer edilir bu işlem 10 dakika sürer. Transferden 12 gün sonra gebelik testi yapılır ve tedavinin sonucu belirlenir.