Türkiye ile ABD arasındaki vize krizini aşmaya yönelik diplomatik çabalar sürerken Washington, 29 Ekim Cumhuriyet Başkanı vesilesiyle ili ülke arasındaki gergin atmosferini yumuşatma hedefiyle önemli bir jeste imza attı.

TÜRKİYE'NİN GÖNLÜNÜ ALDI

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın Cuma akşamı düzenlediği 29 Ekim resepsiyonuna katılan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Thomas Shannon, Başkan Donald Trump'ın mesajını okudu.

Amerikan diplomatik teammüllerine göre başkan ulusal günlerinde devlet başkanlarına bir kutlama mektubu gönderiyor. Shannon'un Türkiye Büyükeçiliği'nde okuduğu da aslında Trump'tan Erdoğan'a 29 Ekim için giden mektuptaki mesajdı. Trump mesajında iki ülke arasında 60 yılı aşkındır devam eden müttefik ilişkisinin vazgeçilmezliğinin altını çizdi.

TÜRK HALKI DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKTI

Trump'ın ABD'nin 15 Temmuz'u kınadığını hatırlatırken yaptığı o trajik günde demokrasilerine sahip çıkan kararlı Türk vatandaşlarının eylemleri demokrasinin muhafazası için bakının en temel özgürlüklerin garanti altına alınmasının nönemini hatırlatan eylemlerdi' vurgusu dikkat çekti. Trump'ın mesajında ABD Dışişleri jargonunun izleri vardı.

ERDOĞAN: CUMHURİYET RUHU DİMDİK AYAKTA

Katılımın yükse olduğu ABD'nin başkenti Washington'daki 29 Ekim resepsiyonuna ev sahipliği yapan Türk Büyükelçisi Serdar Kılız, açılış konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mesajını okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında' Cumhuriyetimize can veren ruh tıpkı 94 yıl önce olduğu gibi bugün de dimdik ayakta vurgusu yaptı. Erdoğan'ın mesajının satır başları şöyleydi:

94 YILDIR DİMDİK AYAKTA

Hasta adam ilan ettikleri Osmanlı'nın mirasını talan için Anadolu'ya koşanlar milletimizin cesareti ve kararlılığı karşısında büyük bir hezimet yaşamış, Gazi'nin veciz ifadesiyle geldikleri gibi gitmişlerdir. Cumhuriyetimize can veren ruh tıpkı 94 yıl önce olduğu gibi bugünde dimdik ayaktadır.

15 temmuz ihaneti karşısında milletimizin 250 şehit ve 2193 gazi pahasına gösterdiği şanlı direniş bu ruhun ifadesidir. O gece kadın erkeği genci yaşlısıyla milletimizin tüm fertleri iradelerine, değerlerine cumhuriyetimizin kazanımları sahip çıkmışlardır.

'Millete efendilik yoktur, hizmet vardır.' Anlayışıyla hiçbir ayrımı gözetmeden ülkemize en iyi şekilde hizmet etmek için gece gündüz çalışıyoruz. Son 15 yılda demokrasiden özgürlüklere ticaretten yatırımlara sağlıktan dış politikaya kadar tüm alanlarda hayata geçirdiğimiz reformlar bu irademizin en açık ispatıdır.