Diğer bir adı ile Onikomikoz olan tırnak mantarı nadiren el ve çoğunlukla ayak tırnaklarını etkileyen bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Tırnağın ucunda veya altında sarı nokta görünümü ile başlayan bu görünüm enfeksiyonun ilerlemesine bağlı olarak tırnağın renginin değişmesine, tırnağın kalınlaşmasına ve tırnağın parçalanmasına neden olur. Bu birkaç tırnağı ya da bütün tırnakları etkiler. Tedavi edilmediği müddetçe enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine de sıçrayabilir. Yaygınlığı genellikle % 10 olan bu oran 60 yaş üzeri kişilerde iki kat daha fazladır.
Tırnak Mantarı Nedenleri

Tırnak mantarına genellikle dermatofit mantar sebep olur. Çoğunlukla zararsız bir şekilde vücudumuzda yaşayan bu mantarlar, çoğalabilir ve vücudumuzda enfeksiyona sebep olabilirler. Yüzme havuzları ve duşlar dahil olmak üzere nemli ortamları sevip oralarda yaşarlar. Cilde kesik yoluyla girebilirler. Tırnak aralarına yerleşebilecek kadar küçüklerdir.

Tırnaklar sürekli olarak ılık ve nemli ortamlarda kalıyorsa bu problem ile karşılaşmak çok olasıdır. Bu mantarlar ayaklarda daha sık görülür çünkü kişinin ayak tırnakları çoğunlukla sıcak, karanlık ve nemli ortamda yani mantarların gelişebildikleri yerlerde bulunur. Ayrıca ayak parmaklarındaki kan akışı el parmaklarına göre daha azdır. Bu sebeple vücudun bağışıklık sisteminin enfeksiyonu bulması daha zor olur.
Tırnak Mantarı Tedavisi

Eğer tırnak mantarı ilerlemiş ise doktora gidilmeli ve ilaç tedavisine başlanılmalıdır. Bunun için genelde belirli bir tedavi süreci uygularlar. İlk olarak doğrudan tırnağa sürülecek tropikal bir krem kullanılır. Tırnak törpülenir ve cila uygulanır. Tırnak veya hasar görmüş olan düzenli olarak temizlenmelidir. Antifungal hap, enfeksiyon yayılmasını engeller ve enfekte olan yerleri yavaş yavaş yeniler. 6 ile 12 hafta arasında kullanılan bu ilacı doktorlar; hamileler ya da karaciğer hastaları için tavsiye etmeyebilirler.

Eğer çok ileri seviye ise lokal anestezi altında tırnak tamamen çıkarılır ve yerine yeni bir tırnak çıkar. Bu süreç 1 yıl kadar uzun olabilir.