Türkiye, Rusya ve İran Soçi'de 'Suriye'de çözüm' için masaya otururken Türkiye zirvvede 'YPG şerhi' düştü. Erdoğan, 'Milli güvenliğimize kast eden terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir.

Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine bağlılığımızı ifade ediyorsak bu ülkeyi bölmeye çalışan eli kanlı çeteyi meşru aktör olarak göremeyiz' dedi.

LİDERLER SOÇİ'DE BİRARAYA GELDİ

Suriye'de siyasi çözüm gündemiyle dün Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Türkiye-Rusya-İran zirvesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile pazartesi günkü görüşmesinin hemen ertesinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Suriye'deki savaşa çözüm kapsamında Türkiye'nin terör örgütü YPG ile aynı çatı altında olmayacağını vurguladı.

11

RUHANİ İLE BAŞBAŞA GÖRÜŞTÜ

Üçlü zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile 40 dakika süren bir ikili görüşme yaptı. Zirvenin açılışında ise liderler önemli mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile geçen hafta yine Soçi'de bir araya geldiklerini hatırlattı. Erdoğan, görüşmede Suriye meselesini etraflıca ele aldıklarını ve Türkiye Rusya ilişkilerini değerlendirme imkanı bulduklarını söyledi.

SURİYE'DE KANIN TAMAMEN DURMASI İÇİN

'Muhterem kardeşim! Diyerek hitap ettiği Ruhani'nin de zirvede bulunmasıyla tüm konular ı üçlü formatta değerlendirme fırsatının ortaya çıktığını ifade eden Erdoğan, 'Bu vesilesiyle sizlerin huzurunda geçtiğimiz hafta İran'ın da etkilendiği depreme değinmek istiyorum.

Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları

BAŞSAĞILIĞI DİLEDİ

Bu depremde hayatını kaybeden İranlı, Iraklı kardeşlerimize Allah'tan rahmet yaralananlara da acil şifalar diliyorum' diyerek şöyle devam etti: ' Bu üçlü zirve Suriye'de akan kanın artık tamamen durması, yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımından son derece önemli. Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerinin müspet sonuçlarına dünya şahit olmuştur ki astana bunun en güzel örneğidir ve bu vesileyle Astana'da tabi ki Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev'e ev sahipliği sebebiyle de ayrıca teşekkür ediyorum'