Başbakan Binali Yıldırım, Teog yerine gelecek yeni sistemin aslında eskisinin devamı olduğunu, ancak bazı yenilikler olduğunu bildirdi.

SINAV STRESİ ORTADAN KALKACAK

Başbakan Binali Yıldırım, Çanakkale 18 Mart Üniversitesinin açılış törenlerine katıldı. Kendisine fahri doktora verildiği törende konuşan Yıldırım, Öğrenciler ve veliler üzerinde Teog sisteminin oluşturduğu bir stres var. 4 yılını ilkokul, 4 yılını ortaokul olarak okuyor. Spor lisesine'mi gidecek , fen bilimlerine mi, imam hatip'e mi gidecek. Sınav kalkıyor. Her yılın yıl sonu başarı ortalaması alınıyor. 5-6-7 bu bir veri.

ÖĞRENCİNİN İLGİSİ TESPİT EDİLECEK

Ayrıca derslerdeki öğrencinin ilgisi ne tarafa gidiyor? Spor mu, sanat mı,matematik mi? Buralar tespit ediliyor. Buna belirli oranda katkı yapan 8. Sınıfta sınav yapılıyor. O sınavan soruları soru bankasından geliyor. Her okul kendine göre yapmıyor. Okuma sistemi de dışarıda okunuyor. Mezuniyet puanı çıkıyor ve öğrenci istediği yere yerleşiyor. 6. Sınıfa giden torunum var Bahar, Gittim sarıldı boynuma'Dede TEOG kalktı ne güzel' Kızım senin ne işin var TEOG'la. O bile TEOG stresine girmiş. Daha 2 sene var. Yazık günah değil mi bu evlatlarımıza?

Bir de burada sorular test değil. Bayağı sınıfta yaptığı klasik sorular olacak. Açık uçu sorular. Sosyal bilgiler, şunu anlat. Matematik, şu problemi çöz. B şıkkı, C şıkkı yok.

MEZUNİYET ESASI BELİRLEYECEK

Çalıştıysa zaten buna cevap verecek. Buradan alınacak sonuçlar da mezuniyet esas belirleyici notlar olacak.

ÜNİVERSİTEDE SINAVLAR BASİTLEŞTİRİLECEK

Üniversitelerde de sınavlar basitleştirilecek. Buna benzer bir şey. Bir sınav olacak tek bir sınav bir müddet daha ama bu da esasında ortaokuldan, liseden gelen başarıyla birleştirilercek bu sınav gerçekleştirilecek. Bu sınav tek başına belirleyici bir sınav olmayacakbirleştirilerek bu sınav gerçekleştirilecek.