Dünya Sağlık Örgütü hareketsizliğin, obezite, koroner kalp hastalığı, şeker, yüksek tansiyon, metabolik sendrom, kemik erimesi, meme ve kalın bağırsak kanseri gibi hayatı tehdit eden önemli sağlık problemlerine sebebiyet verdiğinin altını çiziyor.

Düzenli olarak yapılan yürüyüşün, hareketsizlik sonucu ortaya çıkan çok sayıda hastalık riskini azalttığını veya var olan hastalıkların belirtilerini azalttığını kaydeden uzmanlar düzenli yürüyüş yapanların 6 yıla varan uzun yaşam süresini ortaya koyduğunu belirtiyor.

Haftanın 5 günü 30 dakika süreyle ve tempolu olarak yapılan yürüyüşün sağlığınız üzerinde olumlu katkısı olacağını kaydeden uzmanlar, özellikle egzersizin miktarıyla doğru orantılı olarak artan şekilde tıkayıcı koroner kalp hastalığı, kalp krizi ve bunlarla ilişkili ölüm riskini yüzde 20'den 35'e varan oranda azalttığını dile getiriyor.

KALP SAĞLIĞINIZI KORUMAK İÇİN TEMPOLÜ YÜRÜYÜŞ ŞART

Tempolu yürüyüşle kanda kalp damarlarında birikerek daralma ve tıkanmalara neden olan kötü huylu kolesterol LDL seviyesinin düştüğünü, iyi huylu kolesterol HDL seviyesinin de yükseldiğini hatırlatmakta fayda var. Ayrıca trigliserid seviyesi yüksek olan kişilerde de düzelme söz konusu oluyor. Kan basıncı (hipertansiyon) ve kan şekeri yüksekliği gibi hastalıklar da düzenli yürüyüşten olumlu yönde etkileniyor.

Bütün bunlar göz önüne alındığında damar sertliği riskinde azalma, kolesterol değerlerinde olumlu değişim, kan şekeri ve tansiyon değerlerinde düşme sağlanıyor. Bu olumlu etkilerin kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm riskini yüzde 35'lere varan oranda azalttığını söylüyor.