İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Özgür Atalay ve Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Aslı Atalay, Prof. Dr. Conor Walsh ile Harvard Üniversitesinde geliştirmiş oldukları giyilebilir elektronik tekstil yapıları hakkında bilgiler verdi.
VÜCUT HAREKETLERİNİ ÖLÇÜYOR
Geliştirmiş oldukları bu teknoloji vücut hareketlerini ölçtüğünü söyleyen Özgür Atalay, konuşmasına şöyle devam etti:
Mesela felçli hastalar yürüme ve hareket yapma kapasiteleri çok kısıtlı. Bizim laboratuvarımızda yapılan çalışmalar genel olarak bu hastalara yeniden hareket yapma yetisi kazandırmayı hedefliyor ve tekstil bazlı yapılar da bu sistemin en önemli halkasını oluşturuyor.
Bunlar yumuşak, giyilebilir dış iskeletler aslında ve bunları giyen hastaların veya sağlıklı bireylerin hareket performansında bir artış gözlemleniyor.
YUMUŞAK SENSÖR GELİŞTİRDİLER
Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda bu giyilebilir yapıların metal ya da kompozit yapılardan üretildiği ve genelde sert parçalardan oluştuğunu söyleyen Atalay, sözlerine şöyle devam etti:
Giyilebilir, dış iskeletler şimdi tamamen tekstil bazlı olduğu için giyen kişiye uzun zamanlı kullanımda hiçbir rahatsızlık vermiyor. Biz de giyilebilir dış iskeletlerin en önemli parçalarından olan ve sistemin kontrolünü sağlayan sensör yapıların, giyen kişinin vücut hareketleriyle uyumlu olması, gerekli uzamayı ve esnekliği sağlaması için yumuşak sensör yapısını geliştirdik.
Atalay, sert materyallerin kullanıcıya rahatsızlık verdiğini fakat geliştirdikleri bu yumuşak ve esnek tekstil yapıların tamamen vücut yapısıyla uyumlu olduğunu ve kullanıcıya rahatlık sağlayacağını söyleyerek, "Giyilebilir elektroniklerin tıpkı üzerimizdeki kıyafetler gibi yumuşak olması daha cazip. Bizim geliştirdiğimiz teknoloji, üzerinize giymiş olduğunuz tekstil ürünleriyle birleşmiş olacak.
SENSÖRLER NE YAPIYOR?
Atalay, bu sensörlerin işlevlerini ise şu şekilde anlattı:
Tekstil ve silikon bazlı hibrit sensörler, adımlarımızı sayabilir, el hareketlerini ölçebilir ve bu maksatla tişört, pantolon gibi kıyafetlere entegre edilebilir. Bunlar da spor endüstrisinde bize geri bildirim vermek için kullanılabilir. Doğru duruşu ayarlamak için bizi uyarabilir. Mesela golf oynayan bir kişi sensörden aldığı geri bildirim ile duruşunu düzeltebilir. Kısacası bu sensörler vücut hareketlerinden elde edilecek geri bildirimin gerekli olduğu her yerde kullanılabilir.
Bu sensör teknolojisi uygulama yerlerinde daha da çeşitlendirilebileceğini söyleyen Atalay, "Her hastalığın ya da her durumun kendine özgü bir hareket sinyali vardır. Neticede bu sensörler vücutta en ufak bir hareket sinyalini algılayabiliyor. Diğer araştırmacılar bundan yararlanıp farklı çalışmalar ortaya koyabilir.
DÜŞÜK MALİYETLİ
Şimdiye kadar sensörlerin çok zor metotlarla üretildiğini söyleyen Atalay, geliştirmiş oldukları teknolojiyle aynı zamanda çok düşük maliyetle tek seferde çok sayıda sensör üretebildiklerini açıkladı.
Atalay, "Bizim yapmış olduğumuz basit üretim teknolojisiyle bir anda çok sensör üretme imkanına kavuşmuş olduk. Hatta isteyen kişiler bizim göstermiş olduğumuz daha da basitleştirilmiş üretim teknolojileri ile bu sensörleri üretebilir.