Teknoloji Bağımlılığının Nedenleri Nelerdir?

Birçok ülkede olduğu gibi internet Türkiye'de de yoğun olarak kullanılan bir iletişim sistemi. Bununla birlikte artık mobil uygulamalar ile birlikte sadece diz üstü bilgisayarlarda değil cep telefonlarında da istenilen her internet hizmetine sınırsızca bir erişim söz konusu. Teknoloji bağımlılığına dair uyaran uzmanlar bu bağımlılığın bu kadar kısa sürede bu kadar fazla insana ulaşma sebebi olarak kolay erişim nedenini öne sürmektedir.

Aynı zamanda ucuz ve herkes tarafından rahat bir şekilde kullanılıyor olması da nedenlerin diğer temelini oluşturmaktadır. Bunların yanı sıra kişinin fiziksel bağımlılığı, yalnız kalmaktan korkma hissi, sosyal ilişkilerinde başarısızlık kaygısı gibi psikolojik faktörler de teknoloji bağımlılığını ortaya çıkaran ve tetikleyen temel dinamikler arasında yer alıyor.

Teknoloji Bağımlılığının Zararları Nelerdir?

Fiziksel zararların ilk sırasını ise uyku bozuklukları almaktadır. Kişilerde teknoloji bağımlılığı öyle ileri noktalara taşınır ki ne kadar uykusu gelse de uyuyamaz ve sürekli olarak cep telefonundan ya da bilgisayarından bir şeyleri kontrol etme, izleme gibi ihtiyaçlar duyar.

Bunun dışında sürekli olarak cep telefonuna ve bilgisayar ekranına bakan kişilerde ileri düzeyde görme bozuklukları da ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda sürekli telefona ve bilgisayara eğilen kişilerde kamburluk ve çeşitli omurga bozuklukları geçen zaman içerisinde kendini göstermektedir.

Beslenmek bozuklukları da teknoloji bağımlılığının olası zararları arasında yer almaktadır. Özellikle sürekli olarak sabit kalmak suretiyle obezite rahatsızlığının temelini teknoloji bağımlılığı oluşturmaktadır.