Tavuk Döner İnsan Sağlığına Zararlı Mı

Uzmanlar, halk arasında pratik bir öğün olarak kabul edilen tavuk dönerdeki ölümcül tehlike hakkında uyarıda bulunarak, tüketicilerin tavuk döneri tercih etmeden önce iki kez düşünmelerini öneriyor.

Dana etinden yapılan dönere göre nispeten daha ucuz olduğu için halk arasında daha çok tercih edilen tavuk dönerin özellikle ucuz olanlarından uzak durmak gerektiğini söyleyen uzmanlar, tavuğun kilogram fiyatına su, elektrik, ekmek, personel gibi dükkan maliyetleri de ilave edilerek bir hesap yapıldığı zaman, çok düşük ücretle tavuk döner satanlara şüpheyle yaklaşmak gerektiğini söylüyor.

Katkı maddeleri kullanarak üretilen ve içeriği net olarak bilinmeyen ucuz tavuk döner bazı hastalıkları da beraberinde getirebilir. Et döner gibi tavuk döner de koku ve görüntü anlamında kendini belli eder. Sağlıklı ve kaliteli koşullarda yapılan tavuk dönerin renginin kararmamış, parlak ve açık bir şekilde, kokusunun ise kişiyi rahatsız etmeyecek düzeyde olması gerekir. Bu sebeplerle tanınmış, kaliteli markaların ürünlerini kullanmak önem taşıyor.

Tavuk Dönerin Zararlarından Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir

Tavuk dönerin sağlığı tehdit etmemesi için firmaların gün içerisinde satışını yapamadıkları ürünleri imha etmeleri, satılmayan ürünleri ertesi gün içerisinde değerlendirmeye çalışmamaları şarttır. Tavuk etinin yapısı gereği kolaylıkla bakteri üreterek bozulabilen bir gıda malzemesi olduğu düşünüldüğünde, tüketiminde ve satışında yapılacak hataların ölümcül sonuçlara yol açabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.

Bir şişe takıldıktan sonra akşama kadar bekletilen tavuk döner, üzerinde oluşan bakterilerle sağlığa zararlı hale geldiği için tüketime uygun değildir. Bu ürünlerin tüketimi sonucunda da insan hayatını tehdit eden tavuk zehirlenmeleri yaşanabilir. Bu konuda firmalar kadar tüketicilere de büyük görev düştüğünü ifade eden uzmanlar, tüketilecek ürünlerin seçiminde bilinçli olmak ve sağlıksız ürün satan işletmeleri tercih etmemek gerektiğinin altını çiziyor.