İtalya' da bulunan ve M.Ö 6.yüzyılda Osk' lar tarafından kurulan Pompei, M.S 1.yüzyılda Romalılar' ın ele geçirmesiyle eğlence ve lüksün merkezi haline geldi. M.S 79 yılına gelindiğinde şehri, tarihin en gaddar ve sapkın hükümdarları arasında gösterilen Caligula yönetmekteydi. Pompei' nin yaklaşık %60' ını oluşturan asil sınıfta zevk ve ihtişam düşkünlüğü hakimdi.

Zamanla asil sınıfın ahlaksızlık olarak görülen eylemleri nüfusun daha küçük bölümünü oluşturan köle sınıfını da etkisi altına almış, tüm şehir adeta bir vahşet sarmalında hapsolmuştu. Roma İmparatorluğu' nun hükümdarlığındaki gözde bir ticaret şehri olan Pompei, kölelerin vahşice öldürüldüğü, geceleri eğlence amaçlı dövüşlerin düzenlendiği bir şehir haline gelmişti.

Film Setini Andıran Şehir

Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları

Şehir Vezüv yanardağının yamacında kurulu olduğundan sıklıkla meydana gelen depremlere halk alışmıştı. 23 Ağustos 79' da meydana gelen deprem bu nedenle halk tarafından önemsenmedi. Günlük hayatın rutini devam ederken büyük bir felaketin yaklaştığını kimse fark edememişti.

Aniden büyük bir gürültü ile şehri toz bulutu kapladı. Halk panik içinde kaçmaya çalışsa da, bir kaç saat içinde şehir küllerle kaplanmıştı.

Vezüv' ün patlaması öyle ani ve şiddetliydi ki, insanlar bir anda külle kaplanarak oldukları yerde taşa dönmüştü. 1-2 gün süren bu kül fırtınası, tüm şehri derin bir sessizliğe gömerken, yaklaşık 16.000 nüfusa sahip şehirde kimse hayatta kalmadı. 1711'de bir köylünün duvar kalıntılarına rastlaması ile ortaya çıkarılan şehirde, 1748'de resmi kazı çalışmaları başlatıldı.

1860'a gelindiğinde ise İtalyan bilim insanı Giuseppe Fiovelli tarafından taşa dönen insanların bedenleri keşfedildi. Bir cazibe merkezi iken haritadan silinen şehir; Pompei şu an İtalya'da pek çok insanın ziyaret ettiği bir açık hava müzesidir.

Taşa dönen insanların şehri için bilim dünyası; lavların ve külün etkisiyle bedenlerin oldukları yerde taşlaştığını, vücut çürürken adeta mumyalama görevi gören kül kabuğunun insanların, hayvanların, şehirdeki tüm yapıların kalıp halinde kalmasını sağladığını savunsa da, Pompei'nin kutsal kitaplarda geçen "helak olan kavim" lerden olduğu inancı pek çok kesimde yaygın olarak kabul görmektedir.