Mücadele ve Magazin

Yarışma katılımcıları ünlüler (bazıları önceki yıllarda yarışmacı olarak katılmış olarak ünlenen yarışmacılar) ile gönüllü olarak da katılan yarışmacıların mücadelesini, ada üzerinde geçirmiş oldukları vakitleri ve birbirleriyle ilişkileri kesitler halinde yayınlanmakta ve reyting verilerine göre beğeni toplamaktadır.

Sosyal Etkileşim

Yarışma adasında yarışmacıların kendi buldukları yiyeceklerle veya program formatında etapların kazanılmasıyla verilen bazı yiyecekleri hazırlayarak mücadele vermektedirler. Program tarafından verilen, hayatın mücadele içerisinde geçtiği ve hiçbir şeyin insanoğlunun önüne altın tepsiyle gelmediği yönündeki örtük mesajın anlaşılabilmesi çok önemlidir.

Bu kadar çok reyting alan programa katılan yarışmacıların kendi ilkeleri doğrultusunda hareket etmeleri, menfaatleri doğrultusunda eylem gerçekleştirmeleri günümüzde parklarda toplu oyunlar yerinde internet ve televizyon karşısında büyüyen çocuklar için insan tanıma laboratuvarı olarak da değerlendirilebilir.

Bu ve buna benzer programların henüz gelişme çağındaki çocukları açısından izlenmesi gerektiği; eğitim sistemimiz tarafından orta dereceli okulların eğitim ve öğretim müfredatlarına alınan medya okuryazarlığı derslerinde öğretilmektedir.

Aynı zamanda yüz yüze sosyalleşmenin az olduğu günümüzde farklı ortamlardan gelen kişiler arasındaki iletişimin görüldüğü örnek bir sosyal laboratuvar olarak da değerlendirmek mümkündür.

Yarışmada bulunan iki takımın bir tanesini desteklemekte aynı zamanda bir tarafın taraftar olmayı gerektirdiği için günlük yaşam içerisinde sıkça karşılaşmadığımız rekabet hislerine de tercüman olmaktadır. Yarışmacılar yarışmaları kazanabilmek için fiziksel olarak aktivite yapmalarından dolayı bu programı bilinçli olarak izleyen kişiler de fiziki aktivitelere önem verecektir. Hareketli bir yaşam tarzının fiziksel görünüm ve mücadele için gerekli olduğu, kişilerin az bir yemekle yaşamlarını sürdürebildiklerini izlemek güzel örnek teşkil etmektedir.