Türkiye'nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası Aktif Bank , Türk futbomunun gelirlerini ve ekonomik görünümünü mercek altına aldığı Futbol Ekonomisi Raporu Ekolig ikinci sayısını yayınladı.

GELİR AÇISINDAN AVRUPA'NIN 6'SI OLDUK

1508405487_Dr._Serdar_S__mer___Ceyhun_Kazanc__

Türk futbolunun finansal verilerini Avrupa'nın önde gelen ligleğri ile karşılaştırmalı olarak sunan rapora göre, Süper Lig; maç günü gelirleri, naklen yayın gelirleri ve ticari gelirler açısından son iki sezonda yüzde 15 büyüdü. 2015-2016 futbol sezonunda yaklaşık 2 milyar TL olan Süper Lig'in gelirleri, 2016-2017 futbol sezonunda 2,3 milyar TL'ye ulaştı.

TÜRK FUTBOLU RAKAMLARLA DEĞERLENDİRİLDİ

1508405485_Ceyhun_Kazanc__

Türk sporuna finansmanın yanı sıra bilgi birikim ile de büyük katkı sunan Aktif Bank, Türk futbol ekonomisinin mevcut durumunu değerlendiren Türkiye'nin en kapsamlı raporu Ekolig'in ikinci sayısını tanıttı. Toplantıya Aktif Bank Genel müdürü Dr. Serdar Sümer ve Passolig Genel Müdürü Ceyhun Kazancı ile Türkiye Futbol Federasyonu yetkilileri ile çok sayıda kulüp temsilcisi de katıldı.

SEYİRCİ SAYISI YÜZDE 6 ARTTI

Türk futbolunun gelirlerini ve ekonomik haritasını gözler önüne seren rapora göre 2016 -2/17 futbol sezonunda Türk futbolunun ekonomik değeri 2,3 milyar TL'ye ulaştı. Süper Lig'de seyirci sayısı yüzde 6 oranında artış gösterdi.

Rapora ilişkin görüşlerini aktaran Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer, periyodik olarak hazırlanan Ekolig'i kalıcı ve aydınlatıcı bir kaynak olarak futbol dünyasının hizmetine sunduklarını söyledi. Sporda özellikle de futbolda sürdürülebilir başarıların mali disiplin ve doğru finansal yönetim modelleriyle mümkün olabileceğinin altını çizen Sümer, 'Stratejik yatırım alanlarımızdan biri olarak belirlediğimiz spor finansmanı dahilinde, özellikle futbol sektöründe kulüplere kalıcı finansman modelleri ve sağlam altyapı destekleri sağlamayı hedefliyoruz.

Bu yıl ikincisini yayınladığımız Ekolig de futbol endüstrisinin ekonomik yapısı hakkında ve gelişme kaydetmesi gereken alanlarda bize çok önemli bilgiler sunuyor.

AKTİFBANK'IN FUTBOLA KATKISI 150 MİLYON DOLAR

Bu süreçte kulüplerimize maddi katkı sağlamanın ötesinde bilgi desteği de sunarak yardımcı olmak istioruz. Türkiye'de spor finansman alanında en gelişmiş ağa ve yatırım potansiyeline sahip olan konumumuz sayesinde bugüne kadar altyapı destekleri ve sponsorluk faaliyetleri ile sağladığımız katkı 150 milyon dolara ulaşıyor.

Bununla birlikte spor finansman alanında yürüttüğümüz çalışmalarla son 3 yıl içinde 16 spor kulübüne 2,3 milyar TL'nin üzerinde kaynak aktardık. Bu yıl ikincisini yayınladığımız Ekolig raporuna göre Türk futbolu gelirler açısından istikrarlı büyümesini sürdürüyor.

Türkiye'de futbol ekonomisi 2,3 milyan TL'ye ulaşmış durumda. Yeni statların futboldaki başarının seyirci sayısı ve kulüplerin maç günü gelirinde önemli artış sağladığını izliyoruz' dedi.

KAZANCI: FUTBOL EKONOMİSİ YÜZDE 15 BÜYÜDÜ

Raporun öne çıkan sonuçlarını basın mensupları ile paylaşan Passolig Genel Müdürü Ceyhun Kazancı ise, 'Türk futboluna ilişkin elimizde bulunan önemli bilgi birikimini sektör ve kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl gördük ki, Ekolig futbol ekonomisi için çok önemli bir ihtiyacı karşıladı.

Bu yıl daha da derinleştirdiğimiz bu rapor; futbol kulüplerinin de mali yapıları ve gelir kalemleri açısından doğru strateji izlemeleri için bir kaynak rapor niteliğinde olacaktır. Kazancı, bu yılki raporda yer alan veriler çerçevesinde, Türk futbolunun gelir apısı hakkında şu bilgileri verdi.

Taekwondo, Kökeni, Evrimi ve Günümüzdeki Durumu Taekwondo, Kökeni, Evrimi ve Günümüzdeki Durumu

' Rapora göre, Türk futbol ekonomisi büyümeye devam ediyor. Süper Lig'in toplam geliri 2,3 milyar TL'ye ulaştı. Dör büyükler geçtiğimiz sezon 1,4 milyar TL, son 3 futbol sezonunda ise toplam 3,8 milyar TL gelir elde etti.

Süper Lig, 3 büyük gelir kaleminden biri olan naklen yayın gelirlerinden 2016-2017 futbol sezonunda 1 milyar TL'lik gelir elde ederek Avrupa'nın en fazla yayın geliri kazanan 6. Büyük ligi oldu. Yenilenen naklen yayın ihalesi rakamlarını dikkate aldığımızda, bu sezon sonunda da Süper Lig'in naklen yayın gelirlerindeki artışın devam edeceğini öngörmekteyiz:'

TOPLAM GELİRDE BEŞİKTAŞ ÖNE GEÇTİ

Rapora göre, Beşiktaş, üst üste elde ettiği 2 şampiyonlukla birlikte bütün gelir kalemlerinde ciddi bir yükseliş elde etti. 2016/2017 futbol sezonunu hem sahada hem de finansal tablolarda lider tamamladı. 2015-2016 futbol sezonuna göre toplam gelirlerini yüzde 61 oranında artıran siyah beyazlılar, gelirlerini 521 milyon 100 bin TL'ye ulaştırdı.