Hayvanların Soylarının Tükenme Nedenleri

İnsan nüfusunun giderek artması ile birlikte dünya gezegeni paylaşıma açık olan konumundan talan edilmeye açık bir konuma getirilmiştir.

Havanın kirlenmesi ve iklimlerin doğal şartlardan yapay zorlanmalara açık olması hayvanların soylarının tükenmesinin birincil nedenini oluşturmaktadır. Bununla birlikte hayvanların aşırı avlanma sonucu nesillerini devam ettirecek düzeyden geri çekilmeleri de bir ikinci nedeni oluşturmaktadır.

Çeşitli hayvanların kürk ve aksesuarları için illegal yollarda toplu katliamların hedefi olması da bir diğer nedeni oluşturmaktadır. Bataklık ve göllerin kurutulup çeşitli yerleşim ve üretim alanlarına çevrilmesi de dünyada görmeye ve yaşamalarına alışık olduğumuz birçok canlının hızlı bir şekilde soylarının tükenme noktasına gelmelerine sebebiyet vermekte.

Küresel ısınmaya bağlı olarak buzulların erimesi, iklim sıcaklıklarının dengesiz bir şekilde düşüp yükselmesi de kimi canlıların doğal yaşam ortamlarından alıkonulmasına ve başka yerlerde üreme fonksiyonlarını yerine getiremeyip soylarının tükenmesine birinci dereceden etki etmektedir.

Soyu Tükenmekte Olan Hayvanlar

Soyu tükenmekte olan hayvanların başında penguenler gelmektedir. Penguenlerin sayısı giderek azalırken bu konuda çeşitli koruma faaliyetleri ve sosyal sorumluluk projeleri geliştirilmektedir. Bunun dışında küresel ısınmaya bağlı olarak kuzey kutuplarında buzulların erimesi kutup ayılarının da nesillerinin tükenmesi riskini ortaya çıkarmaktadır.

Kel aynak kuşları da soyu tükenmekte olan hayvanlar sınıfında yer almaktadır.

Çok nadir bir tür olan ve ekolojik sistemde önemli yerleri bulunan Pinokyo kurbağası, tavus kuşu çekirgesi, dinozor örümceği ve balık kancalı karıncalar da herhangi bir önlem alınmazsa soyu tükenmekte olan hayvanlar sınıfında değerlendirilmektedir.

Önceleri çok fazla sayıda bulunan ancak dünyanın son gidişatından sonra nesli tükenme tehlikesiyle karşılaşılan pandalar da bu sınıfta yer almaktadır.