Vücudun iyot üretmediğini bu nedenle mutlaka dışarıdan iyot alınması gerektiğini kaydeden uzmanlar, iyot içeren bitkisel ve hayvansal gıdaları sofralarda bulundurmanın büyük önem taşıdığını ifade ediyor.

Beslenme programında iyot bulundurmayanların önemli sağlık sorumlarıyla karşı karşıya kaldığını belirten uzmanlar, bunun için yapılması gerekenleri bizlerle paylaştı.

Vücudumuzdaki iyodun yüzde 75'lik kısmının tiroit bezinde, kalanının kan, süt salgılayan meme bezi, mide ve diğer dokularda bulunduğunu paylaşan uzmanlar, iyodun büyüme gelime, vücuttaki yapım ve yıkım sürecinin kontrolü için önem taşıyan tiroit bezinden salgılanan tiroit hormonunun sentezi sırasında kullanıldığını açıklıyor.

Türkiye'de iyot eksikliği sebebiyle ortaya çıkan sağlık problemlerinin önüne geçebilmek için 1995'ten bu yana sofralarda iyotlu tuzun kullanılmasının zorunlu hale getirildiğini hatırlatan uzmanlar, sağlıklı bir yetişkin için günde 150 mcg iyot tüketimi önerildiğinin altını çiziyor. Elbette ki kişinin iyot ihtiyacının yaşına, cinsiyetine, hamilelik veya emziklilik dönemine göre de değişkenlik göstereceğini hatırlatmakta da fayda var.

İyodu tuzun dışında ton balığı, mezgit, soğuk su ve derin deniz balıkları olmak üzere deniz ürünlerinden, iyotlu toprakta yetişen bitkisel kaynaklı besinlerden alabileceğimizi de açıklayan uzmanlar,

haftada 2 kez balık, yumurta, et ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzelerin yeterli miktarlarda beslenmede yer alması iyot ihtiyacını önemli ölçüde karşılayacağını belirtiyor.

Yoga Eğitmenlerinin Dijital Alanlardaki Misyonu Yoga Eğitmenlerinin Dijital Alanlardaki Misyonu