Hastalık Hakkında Genel Bilgi

Sadece Türkiye' de değil dünya genelinde de birden çok çocuğun hayatını kaybetmesine sebep olan bir hastalık olmaktadır. Henüz çocukluk dönemindeyken kendini gösteren bu hastalık omurilikte bulunan hareket sinir hücresinin etkilenmesi ve zarar görmesi sonucunda meydana gelmektedir. Küçük yaşlarda ilk belirtileri başladığı için erken teşhis edilmesi de çok büyük önem arz etmektedir.

Hastalığın Belirtileri

Vücutta bulunan ön boynuz diye tabir edilen bölgedeki hücrelerin kasılması hastalığın varlığına dair ilk belirti olmaktadır. SMA hastalarında belirti olarak ellerde ve ayaklarda titreme, solunum güçlüğü, yutkunma zorluğu, kendiliğinden oturamama durumları boy göstermektedir. SMA hastalarının görme ve duyma organlarında herhangi bir anormal durum söz konusu olmamaktadır.

Algı ve becerme konusunda da herhangi bir sıkıntıları bulunmamaktadır. Akıllarında herhangi bir eksilme durumu görülmemektedir. Hastalık genellikle çocuklarda sık görülmesine rağmen gençlerde ve yetişkinlerde de görülme ihtimaller bulunmaktadır. Kas ve kilolarda kayıplar meydana gelmesi ihtimali de yüksek olmaktadır.

Hastalığın Tedavi Şekilleri

Somut bir tedavisi bulunmamak ile birlikte doktor nezaretinde gerekli bakımların yapılması sayesinde hastalıktan kurtulmak mümkün olmaktadır. Tedaviye başlamadan önce yapılan tetkiklerle hastalığa kesin teşhis koyulmaktadır. Genetik terapi denilen yöntemle hastalığı saptamak mümkün olmaktadır. Bu genetik terapi yöntemiyle hastalığa ait bulgular yok edilmeye çalışılmaktadır.

Bir başka yöntem ise ölü olan veya ölmeye yakın olan hücrelerin yok edilerek yerine yeni hücreleri nakletmekle olmaktadır. Bu yöntem özellikle küçük çocuklar üzerinde kök hücre enjektesi ile olumlu sonuç vermektedir. Çocuklar halen gelişim evresinde olduklarından kök hücreler enjekte edildikten sonra çocuğun vücudundan yaşamak için çok daha fazla imkan bulmaktadır.