Sivrisineklerin Hayatımızdaki Yeri

Bahar mevsimiyle beraber, yumurtalarından çıkan sivrisinekler, havanın kararmasıyla, saklandıkları kuytu veya gölgelerden çıkarak saldırmaya başlarlar. Çoğunlukla akşam ortaya çıkmalarının nedeni, çok sıcak ortamlarda ya da direk güneşe maruz kalmaları durumunda su kaybederek ölmeleridir. Sadece dişi sivrisinekler ısırırlar. Yumurtalarını beslemek için canlıların kanlarından beslenirler. Bununla birlikte, erkek sivrisinekler, bitkilerin öz suları ile beslenirler.

Dişi sivrisinekler, ortalama 60-90 gün yaşarken, erkek sivrisinekler, 2-3 hayatta kalmaktadır. Sivrisinekler yumurtalarını dere, nehir, göl gibi durağan tatlı su yataklarına bırakırlar ve suyu filtre ederek beslenen bu yumurtalar; balıklar ve bazı kuş türleri için besin kaynağı haline gelir. Ekosistemde tamamen faydasız olduğunu söylemek bu açıdan bakıldığında pek mümkün değildir.

Bilimsel araştırmalarda, sivrisineklerin, Dünya üzerinden tamamen yok edilmesi ile ekosistemin ciddi bir zarar görmeyeceği ancak ikincil (yanal) hasarlar meydana gelebileceği, sonucu çıkartılmıştır. Buna rağmen, henüz tamamen yok edilmesi konusunda fikir birliği bulunmamaktadır.

Sessiz ortamlarda çok yüksek gibi gelen vızıltının kaynağı ise sanıldığı gibi sivrisineğin Kendisi değil, uçmak ve havada asılı kalmak için saniyede 200 kez çırptığı kanatlarıdır.

Sivrisinek ısırığı sivrisineğin ısırma esnasında salgıladığı madde nedeniyle çok kaşınır ve kaşınmanın ve sisteminde bulundurduğu mikropların deri altına inmesiyle de şişer ve kızarır.

Peki, sivrisinek ısırığına ne iyi gelir?

Bu konuda pek çok yöntem halk tarafından benimsenmiştir. En bilinenleri arasında, ısırılan bölgeye sarımsak sürmek, buz kompresi yapmak, kolonya dökmek, sayılabilir.

Oysa sivrisinek ısırığına deodorant sıktığınızda, içindeki alkol nedeniyle belli miktarda dezenfektasyonu sağlayacak ve bu da kaşınmanın azalmasına neden olacaktır. Diğer yandan, deodorantın o an yarattığı soğukluk etkisi ile kaşıntının hemen kesilmesi de söz konusudur.