Adana 24. Uluslararası Film Festivali' ödül töreninin sunucusu Meltem Cumbul'un, yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun elini sıkmaması tepkiye yol açtı.

1

Cumbul'un festivalde, 'Buğday' filmiyle En iyi Yönetmen Ödülü'nü kazanan ve ödülünü almak için sahneye çıkan Kaplanoğlu'na yönelik hareketini eleştiren Yönetmen ve yapımcı Nazif Tunç, Jüride Mustafa Kara ve Mehmet Güleryüz'ün yer aldığı belirtti.

2

JÜRİ İNTİKAM ŞEBEKESİNE DÖNÜŞTÜ

Tunç, 'Bu yiğitler olmasa 'Buğday' filmi yönetmenini sepet havasıyla göndereceklerdi. Melten Cumbul'u çıldırtan, FİLM YÖN jürisinin, intikam şebekesine dönüşen klan kararına rağmen, namus ve hakkaniyetle sinema sanatının ölçütleriyle Semih Kaplanoğlu'nu en iyi yönetmen seçmeleridir' dedi.

3

Tunç, Kaplanoğlu'nun Gezi olayları sırasında ve imza sürecinde devletinin yanında yer aldığını anlatarak, şunları kaydetti:' 'Dışarıdan, sinema teröristlerine karşı sağduyu ve onurla mücadele eden Semih Kaplanoğlu'nun burnunu sürtmek, başını ezmek, onu aforoz etmek yeminini etmişlerdi. Bu intikam yemini, itibarsızlaştırma andı ve düşmanlık şiddetlenerek sürecektir. Taifli çocuklara Peygamber Efendimizi taşlattırdılar. Şimdi de sanat yoluyla itibarsızlaştırma, yoksayma, aşağılama hareketi içindeler. İnsanlıkta, hoşgörüde, edepte, meslekte yeri olamayacak bu davranışın ideolojik bir husumetin kadim bir kinin dışa vurumu olduğunu düşünüyorum.

20170930_213551

BAŞKAN SÖZLÜ SESSİZ KALACAK MI?

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'den bu davranışı kınayan bir açıklama geleceğine inandığını aktaran Tunç, 'Hüseyin Sözlü de sahnede yaşanılan husumet içeren, insanlıktan uzak kaba davranışla ilgili şaşkınlık içindedir. Sanatçıların aralarında böylesine bir ötekileştirmenin olamayacağını düşünüyordur, böyle bir kabalığa sessiz kalacağını zannetmiyorum' diye konuştu.

Sinema yazarı İhsan Kabil'de Meltem Cumbul'un Kaplanoğlu'na karşı tutumunun yakışıksız kaldığını söyleyerek, 'Bir sanatçıya yapılmaması gereken bir davranış sergilenmiş. Üzüntü verici. Esef duyuyorum' ifadelerini kullandı.

FARKLI DÜŞÜNENLER CEZALANDIRILIYOR

Sinema ve Televizyon Dünyasında Son Gelişmeler Nelerdir? Sinema ve Televizyon Dünyasında Son Gelişmeler Nelerdir?

Sinema yazarı İhsan Kabil de Meltem Cumbul'un Kaplanoğlu'na karşı tutumunun yakışıksız kaldığını söyleyerek, "Bir sanatçıya yapılmaması gereken bir davranış sergilenmiş. Üzüntü verici. Esef duyuyorum" ifadelerini kullandı.

Yönetmen ve senarist Mesut Uçakan da Meltem Cumbul'un yaptığı davranışın utanç verici olduğunu kaydetti. Yapılan hareketin mesleki açıdan hoşgörüsüzlüğün en çirkin örneklerinden biri olduğunu belirten Uçakan, 'Eğer biz farklı düşünen insanlar olarak bu ülkede bir arada yaşamak istiyorsak, onun bu davranışı şüphesiz çok kötü bir örnek ve daha kötülerini tetikleme istidadında. Bu davranışı doğku okumamız lazım' dedi.

MİLLİ DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMAK SUÇ MU?

Uçakan, yaşanan olayın kültür sanat ortamına egemen olmanın getirdiği bir kompleksten kaynaklandığını vurgulayarak, şöyle konuştu: 'Biz bu meslekte 40 küsur yıldır bu tür saldırıları. Semih Kaplanoğlu ne yaptı? Milli değerlerine sahip çıkmaya başladı. Suçu bu. Sorun da burada işte. O zaman hemen 'Bizden olmayanlar' sınıfına giriyor. Aynı tavrı gösterenler bilsinler ki kültür ve sanattaki bu hegemonya sürdüğü müddetçe bu horlanmalar, bu dışlanmalar sürecektir. Siz kurtuluş davası sadece siyasette mi verilir sanıyorsunuz?'