Kimi insan sabahları yataktan kalkıp duşa girerek kendine gelirken kimisi de yatmadan önce rahatlamayı ve arınmış şekilde uyumayı tercih eder. Duş ile ilgili insanlar arasında tartışıla gelen bir diğer konu da sıcak duş ve soğuk duş karşılaştırmasıdır.

Biz de bu konuya açıklık getirmek ve tartışmalara son vermek için hem sıcak duşun faydalarından hem de soğuk duşun faydalarından sizlere kısa kısa bahsetmek istedik.

Sıcak Duş ve Etkileri

Duş alırken sıcak su kullanmak genelde yaz aylarında tercih edilmez. Bu sebeple sıcak duş kış günlerinin duşudur da denilebilir. Sıcak duşta cilt ısı etkisi ile hafif genleşir ve gözenekler açılır.

Bu durum da aslında temizlik açısından oldukça önemlidir. Duş jeli ya da sabun ısı etkisi ile cilde çok rahat temas edebilir. Aynı zamanda sıcak su tıkalı gözeneklerinizin açılmasına yardımcı olur ve bu sayede cildiniz nefes alır. Cildin kendini geri toparlaması da birkaç saat sürebildiği için duştan çıktıktan sonra da üzerinizde bir rehavet hissedebilirsiniz. Bu durum uyumanıza yardımcı olduğu için genelde uyku saatinden önce sıcak duş tercih edilmelidir.

Soğuk Duş ve Etkileri

Yaz aylarında sıcaktan bunaldığımızda çokça tercih ettiğimiz soğuk duş vücutta doğal olarak sıcak duş etkilerinin tam tersini yapar. Bu sebeple de özellikle uykudan uyanmak için kullanılır. Soğuk su her zaman için uyarıcı etkiye sahiptir.

Cilt dokusunda bulunan reseptörler ve sinir hücreleri soğuk karşısında vücudun üşümemesi için büzülürler ve mevcut ısılarını korumaya çalışırlar. Bu durum da soğuk duş alan kişiyi bir anda uykudan uyandırır ve üzerinde rehavetin de hızlıca ortadan kalkmasını sağlar.