Sahte İş Yerlerine Sıkı Denetim

Sosyal Güvenlik Kurumu, sahte iş yerleri, çalışmayan işçinin bildirimi ve benzer yollarla
kurumun yanıltılması sebebiyle denetimleri artırdı. Prim, vergi borcu bulunan, sahte iş yerlerinde çalışmış kişilerin kendi bünyelerinde çalıştığını bildiren, 1 ay içerisinde sık sık iptal ve ek bildirim yapan firmalar şüpheli listesine alındı.

Şüpheli ve kontrollü iş yerlerinde çalışan vatandaşların hizmet bildirimleri de bu nedenle incelecek. Hizmet dökümlerinde yer alan Ş kodu ise çalışılan sürenin şüpheli bulunduğunu ifade ediyor. Sahte iş yerlerinin tespiti durumunda yasal yaptırımlar uygulanırken denetimler 15 Temmuz sonrası incelemeye alınan şirketleri de kapsayacak şekilde genişletildi.

Emeklilikler İptal Olabilir

Kurum, çalışmadığı halde bildirimi yapılan vatandaşların sahte hizmet sürelerini iptal edecek. Emeklilik hakkı kazanılmış olsa dahi uygulama geçerli olacak. Sahte hizmet süresinin dökümden silinmesiyle birlikte emeklilik için yeterli prim gün sayısının altına düşülürse emeklilik iptal olacak. Vatandaşların eksik prim gününü tamamlayarak yeniden emeklilik hakkı kazanmaları mümkün olacak.

Şüpheli iş yerlerinde çalışan pek çok vatandaş hizmet dökümlerinde bu ibareyle karşılaşırken denetimler kurum adına müfettişler tarafından yürütülüyor. İncelemelerin ne kadar sürdüğü açıklanmazken çalışanın hizmetlerinin gerçek olduğunun tespiti durumunda hak kaybı yaşanmayacak. İnceleme tamamlandığında Ş kodu dökümden kaldırılacak.

Geçmişte emeklilikte yaşa takılmamak için çok sayıda kişinin sahte bildirimlerle sigortalı olduğu bilinirken sıkı denetimlerle bunun önüne geçilmesi hedefleniyor. Sahte iş yerlerinin ayıklanması için çok sayıda müfettiş görevlendirildiği öğrenildi.

Resmi makamlar sahte çalışan bildirimlerinin geriye dönük sorunlar ortaya çıkartabileceği konusunda uyarıda bulunurken vatandaşlar borçlanma ve eksik maaş almaktan endişe ediyor.