Seçimden sonra bedelli askerlik çıkacak mı? Başbakan Yıldırım'ın açıklamaları sonrası gündeme bomba gibi düşen bedelli askerlik çıkacak mı sorusunun yanıtı merak konusu oldu. AK Parti cephesinde Başbakan Yıldırım'ın açıklaması sonrası hükümetin bedelli askerlikle ilgili ajandasında ne olduğu merak ediliyor. İşte bedelli askerlikle ilgili son gelişmeler.

24 Haziran'da genel merkezde toplanan AK Parti yönetimi olası bedelli askerlik tasarısını masaya yatırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplanan AK Parti yönetiminden edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, bedelli askerlik için "Böyle bir gündemde doğru bulmam" dedi.

CHP'li Belediye Başkanı Türk Milletini Aşağıladı CHP'li Belediye Başkanı Türk Milletini Aşağıladı

SEÇİMDEN SONRA BEDELLİ ASKERLİK ÇIKACAK MI?

Başbakan Yıldırım'ın canlı yayında kullandığı "Bedelli askerliğe müsbet bakıyorum ama istismar edilmemelidir" açıklamaları sosyal medyayı ayağa kaldırdı. Bedelli askerlik beklentilerini sosyal medyada dile getiren binlerce genç, hükümetten konuyla ilgili kesin bir açıklama bekliyor.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık da dün sorular üzerine 'Başbakanımız, bu konuya 'müspet bakıyorum' dedikten sonra hükümetimiz mutlaka bu konuyu değerlendirecektir. Bu konuda hükümetimizin yaptığı değerlendirmenin sonucunda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın riyasetinde alınacak karar hepimiz için geçerli karar olacaktır' dedi.

15 MAYIS'A KADAR AÇIK

Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre, arka arkaya gelen bu açıklamalar bedelli askerlikle ilgili yasal düzenleme yapılabileceği beklentisini artırdı. Bedelli askerlik önceki akşam ve dün sosyal medyanın en çok konuşulan konuları arasında yer aldı. 24 Haziran'da gerçekleştirilecek seçim öncesinde bedelli askerlik düzenlemesinin Meclis'ten çıkarılıp çıkarılmayacağı de merak konusu oldu. 2 Mayıs'ta yeniden çalışmalarına başlayacak olan TBMM'nin 15 Mayıs'a kadar açık kalması bekleniyor. Bu süreç içinde bedelli askerlik için bir adım atılması halinde düzenleme yasalaştırılabilecek. Ancak yetişmemesi halinde hükümet, Meclis'ten kanunla alacağı 'yetki' çerçevesinde bedelli düzenlemesini hayata geçirebilecek.

10 KEZ 'BEDELLİ ASKERLİK' ÇIKTI

Askerlik çağına gelen ancak çeşitli sebepler dolayısıyla bu görevi ifa etmede sorun yaşayan vatandaşlar için farklı zamanlarda 10 kez çıkartılan bedelli askerlikten, bugüne kadar yaklaşık 400 bin kişi yararlandı. İlk olarak 1987'de kartılan bedelli askerlik imkanından 18 bin 433 kişi faydalandı. 1992'de yeniden gündeme gelen bedelli askerlikten ise 35 bin 111 kişi faydalandı. Bu rakam 1999'da 72 bin 290; 2011'de 69 bin 073; en son 2014'te 203 bin 824 kişiye ulaştı. 2011'de uygulamadan 30 yaşından gün alan ve 30 bin TL tutar ödeyenler faydalanırken, 2014'te 1 Ocak 1988 ve önceki tarihlerde doğan ve 18 bin TL ödeme şansı elde edenler faydalanabildi.

Daha önceki uygulamaya bakılarak, çıkması beklenen bedelli askerlik kanunun da 1 Ocak 1992 ve öncesinde doğan vatandaşları kapsayacağı yorumu yapıldı. Ancak yaş sınırı ile ödenecek paranın miktarı yasa ile belirlenecek.

"YAŞ 25 BEDEL 15"

Başbakan Yıldırım'ın 'bedelli askerlik' açıklamasının ardından uzun bir süredir, bedelli askerliğin çıkması için sosyal medyadan kampanya düzenleyen grupların paylaşımları da arttı. Bedelli askerlik dün de en çok konuşulan konular arasında yer almayı sürdürdü. Sosyal medyada bedelliyle ilgili yorumlarda 25 yaş sınırı ve 15 bin lira tutar beklentisini yansıtan 'Yaş 25, bedel 15' sloganı öne çıktı.
"BAŞBAKAN KİŞİSEL FİKİRİNİ BEYAN ETTİ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Başbakan Yıldırım'ın yaptığı bedelli askerlik açıklamasının hatırlatılarak, 'Bedelli askerlik düzenlemesi beklemeli miyiz' sorusuna, 'Dün Başbakanımıza bu konuda kişisel görüşünü sordu arkadaşlar; Başbakanımız da 'bu konuda benim düşüncem müsbet' dedi. Yani Başbakanımız, bizim gündemimizde bir düzenleme, çalışma var gibi bir ifade kullanmadı.Yani kişisel fikrini beyan etti. Peki bizim gündemimizde böyle bir düzenleme var mı? Şu anda bizim gündemimizde bedelli askerlikle ilgili bir düzenleme yok.' şeklinde cevap verdi.