Satranç Oyunun Tarihi ve Önemi

Satranç sporu milattan önce 4000 yıllarına kadar dayanan çok eski bir tarihe sahiptir. Mısır, Mezopotamya ve Anadolu bölgelerinde sıklıkla oynanmaktadır. Günümüzde ise Amerika ve Avrupa'da da aynı ilgi ve heyecanla oynanmaktadır.

Satranç Oynamanın Faydaları

Analitik düşünmeyi doğrudan doğruya olumlu olarak etkileyen satranç aynı zamanda bir plan ve program içerisinde hareket etmenin tüm disiplinlerini de zeka seviyesinde belirlemekte ve geliştirmektedir. Yapılacak olan bir sonraki hamlenin önceden düşünülmesi satranç oynamanın faydaları arasında görünmektedir.

Başarının ölçümleri bakımından da kıymetli olan satranç oyunu başarmanın çok çalışmak ile disiplinli bir şekilde düşünmek arasında cereyan eden bir sisteme sahip olduğunu her oyunda oyuncularına göstermektedir. Aynı zamanda satranç sabır erdemini de doğrudan korumakta ve geliştirmektedir.

Bazen saatlerce süren bir hamlenin sonunda kazanma olgusuna yeni bir bakış açısı getirmektedir. Hedefe giden yolda başarmak için hem sabrın hem de sebat göstermenin ne kadar önemli olduğunu yediden yetmişe herkese öğretmektedir.

Satrancın bir diğer faydası ise sosyalleşme aracı görmesidir. Günümüzde başta Avrupa olmak üzere Türkiye'de de birçok satranç turnuvası yapılmaktadır. Yeni arkadaşlıklar yeni rakipler ile birlikte kazanılmakta; satranç oyunu uluslararası arenada da devamlı olarak oynanmaktadır. Her sporda olduğu gibi satranç da kötü alışkanlıkların edinilmesine karşı koyan bir spor dalıdır. Bu nedenle çocuklara öğretilmesinde büyük faydalar bulunmaktadır.