Teknolojinin pek çok kişi için vazgeçilmez bir hale geldiğini kaydeden uzmanlar, ülkemizde de tıpkı dünyada olduğu gibi internet ve sanal bağımlılığın söz konusu olduğunun altını çiziyor.

Bu bağımlığın ciddi bir ruh sağlığı olduğunu hatırlatan uzmanlar, internet ve sanal bağımlılıkla mücadele konusunda Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonunda 8 bakanlığın ortaklığıyla önemli ve yaygın bir çalışma başlatıldığını da belirtiyor.

Yapılan araştırmalar internet ve sanal bağımlılığın ülkemizde yüzde 4-5 civarında olduğunu ortaya koyarken, lise ve üniversite öğrencilerinin yüzde 6-7'sinin bu bağımlılığın esiri olduğunu gösteriyor. Ülkemizdeki her 15 – 20 yetişkinden veya öğrenciden birinin mutlaka internet veya sanal bağımlılığı bulunduğunu belirten uzmanlar, internetin aşırı ve kontrolsüz kullanımının hayatları altüst ettiğini dile getiriyor.

Depresif, hiperaktif, kişiler arası iletişimde sıkıntı duyan, çekingen, kaygılı kişilerin sanal bağımlılığa daha meyilli olduğunu kaydeden uzmanlar, özellikle bahis siteleri ve online oyunların hayatlarda yıkıcı sonuçlar doğurduğunu paylaşıyor.

Öte yandan sosyal medya hesaplarında beğeni takip etmenin de tam bir hastalık boyutuna ulaştığını belirten uzmanlar, herkesin beğenilmek istediğini fakat 'sabah akşam kaş kişi beni beğenmiş' düşüncesiyle internet sayfasına bakmanın bir ruh sağlığı sorununa işaret ettiğini hatırlatıyor. Sosyal medya platformlarında bu tür etkileşimler sanal, sahte, yapay ve kozmetik sorunlara da yol açtığını işaret eden uzmanlar, insanların kendilerini sosyal mecralarda olduğundan farklı gösterdiğini ve yaşadıkları öz güven eksikliği sebebiyle sürekli beğenilme isteği duyduklarını vurguluyor.