Putin üçlü zirve sonrası basın mensuplarının karşısında şu sözleri ifade etti. 'Suriye halkının bütün kesimlerinin katılacağı bir toplantının yapılması konusunda mutabık kaldık' sözlerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 'Suriye Ulusal Diyalog kongresinin bu ilkeler temelinde çalışmasına karar verdik' açıklamasında bulundu.

Rusya Soçi zirvesinde ev sahipliği yaparak üçlü zirve toplantısını yaptı. Toplantı sonrası basın mensuplarının karşısına çıkan liderler açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirve sonrası çok önemli açıklamalar yaptı. Değerli dostum Putin'in şahsında tüm Rus dostlarımıza teşekkür ediyorum. Rusya ile yoğun diyalogumuz gerek ikili konularda gerekse bölgesel konularda devam ediyor. Bunun meyvelerini her alanda topluyruz. Özellikle bu ivmenin artarak sürdürülmesi konusunda Putin ile hemfikiriz. Ruhani ile gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmede ülkelerimizin ilişkilerini daha da geliştirme hususunda mutabık kaldık.

Bugün değerli dostlarım Putin ve Ruhani ile kritik görüşmeler yaptık. Suriye'de ateşkes tesis edilmesi amacıyla atılan adımları tekrar gözden geçirdik. BMGK kararında tanımlandığı üzere Suriye halkının öncülüğünde kapsayıcı, özgür ve adil bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğine vardık. Suriye Ulusal Diyalog kongresinin bu ilkeler temelinde çalışmaya karar verdik. Bugünkü ortak açıklamamız iş birliğimizi yansıtan ilk adımdır. Başta rejim ve muhaliflerin tutumuna bağlıdır çalışmamız. Terörist unsurların süreçten dışlanması önceliğimiz olmaya devam edecektir.

Vladamir Putin İlk Açıklamayı Yaptı

Üç ülke Astane sürecinde iyi aşamalar kaydetti. Öncelikli adımlarımızı belirledik. Öncelikle Suriye içindeki grupların bu konuda görüşebilmeleri için bir platform oluşturulmasına karar verildi. Suriye toplumunun bütün kesimlerinin katılabileceği bir toplantının yapılması konusunda mutabık kaldık. Etnik ve dini grupların katılımının sağlanması, bu toplantıda Suriye'nin ortak konularının görüşülmesini sağlayacak. Cenevre süreci de görüşülecek. Suriyeliler, Suriye'nin kaderine kendileri karar vermeliler. Gerek muhalefetin gerek rejimin öncelikleri önemlidir. Esad'la görüşmelerde politik krizin barışçıl yöntemlerle çözülmesini görüştük.

Putinden sonra İran Cumhurbaşkanı Ruhani açıklamasında şu sözleri söyledi

Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları

Her şeyden önce teşekkür etmek istiyorum. Bu toplantı öyle bir zamanda yapılıyor ki bu üç ülkenin çalışmaları, Suriye'deki barış ve istikrarın oluşması için zemin hazırladı. Bütün dünya bu konuyu bilmesi gerekiyor ki terörizm hiçbir zaman hiçbir ülke için bir araç olamaz. Terörizm bütün ülkeler için tehlike yaratıyor. Bütün ülkeler olarak bunu gördük. IŞİD, bütün ülkeler için tehlike oluşturdu ve günahsız insanları şehadet mertebesine getirdi. Bugünkü toplantı çok açıktı. Üç ülke kendi fikirlerini çok açık bir şekilde beyan ettiler. Yapılacak kongrede bütün partiler, bu kongrede birleşecekler ve Suriye'nin geleceği için müzakere yapacaklar. Üç ülkenin dışişleri bakanları ve genelkurmay başkanları bu kongrenin daha kolay yapılması için anlaştılar. Bugün yeni bir adım atıldı barış ve istikrar için. Umuyorum ki gelecekte güvenlik ve yeni özgür bir seçimin yapılmasına şahit olalım.

Putin Ruhani ve Erdoğana Teşekkürlerini iletti

Üçlü zirveyle ilgili açıklama yapan Putin, İran ve Türkiye sayesinde DAEŞ'in Suriye'yi tamamen ele geçiremediğini söyledi. Erdoğan ve Ruhani'nin Suriye'deki çatışmaların kesilmesinde önemli rol oynadıklarını belirtti. "Yeni bir aşamaya geldik" diyen Putin, artık Suriye'de siyasi uzlaşma zamanının geldiğini söyledi. Putin, "Siyasi çözüm Cenevre süreciyle tamamlanacak. BM kararına uygun olarak etnik uzlaşı sağlanmalı. Barış sağlanması için tüm taraflar tavizlerde bulunmalı" açıklamasında bulundu.

3 ülkenin bu konuda yakın çalışmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, siyasi uzlaşma zamanının geldiğini vurgulayan Ruhani, 'Suriye'deki son terör hücreleri de yok edilmeli' dedi. Ruhani, yabancı güçlerin Suriye'ye müdahalesinin bitmesi gerektiğini de vurguladı.