New York'ta görülen Reza Zarrab davasında jüri seçimi sırasında baş döndürücü gelişmeler yaşandı. Hakim Richard Berman'ın 'Bu davada sadece Mehmet Hakan Atilla yargılanacak' diyerek, Reza Zarrab'ın 'sanık' statüsünden çıktığını resmen açıkladı.

ZARRAB KARDEŞİNİDE KURTARDI

Zarrab'ın bu statüden çıkması, savcılıkla anlaşıp itirafçı olması anlamına geliyor. Öte yandan Reza Zarrab'ın kardeşi Mohammed Zarrab'ın da 'sanıklıktan' çıkarıldığı gözlendi.

JÜRİ DAVA HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Jüri üyelerine dağıtılan 'duruşmalar sırasında adı geçme olasılığı bulunanlar ve potansiyel 'tanıklar' listesinde, Reza Zarrab ile kardeşi Muhammed Zarrab'ın adı 'alleged co-conspitarör' olaak geçiyor. Bu tanım, haklarında dava açabilecek kadar delil toplanmış, ancak iddianameye konulmamış ya da haklarında iddianame hazırlanmış ancak iddianameden savcılıkla anlaştığı için çıkarılmış kişiler için kullanılıyor. Bu kişiler savcılıkta yaptıkları anlaşma gereği gerektiğinde duruşmada tank olarak ifade verebiliyorlar.

KARDEŞİ İÇİN DE ANLAŞMA YAPMIŞ

New York Güney Bölge Federal Savcılığı, Reza Zarrab'ın kardeşi Mohammed Zarrab'ı da 'sanık' olarak iddianameye dahil etmişti. Ancak şimdi Mohammed Zarrab'ın adının yanında , ağabey gibi 'allegel cı-cospirator' ifadesinin yer alması, onun da sesiz sedasız savcılıkla anlaştığı ya da Zarrab'ın savcılıkla yaptığı anlaşma uyarınca 'sanık' statüsünden çıkarıldığını gösteriyor.

HAKİMDEN JÜRİYE TALİMAT: KİMSEYLE BİRBİRİNİZLE BİLE DAVAYI KONUŞMAYIN

Hakim Rihard Berman, Pazartesi günü müthiş bir hızla 12 kişilik jüriyi seçti ve davanın Salı günü başlamasına karar verdi. Jüri seçiminden hemen sonra Attilla'nın avukatlarından ise beklenmedik bir talep geldi.

Savcılığın, yeni bir tanıktan aldığı yeni delilleri ki (bu tanığın ismi açıklanmıyor, Zarrab olması muhtemel) kendilerine yeni ulaştırdığını belirterek, ' delil yığını altına gömüldüklerini ve yeterince inceleyemediklerini' söyleyen avukatlar, iki hafta erteleme istediler.

Savcılık makamı ise jüri seçimini bile yapılmışken böyle bir ertelemenin kendileri için 'şok edici' olduğunu vurguladı.