Renk Körlüğü Ne Demektir?

Renk körlüğü kısa tanımıyla renkleri birbirlerinden ayırma konusunda yaşanan zorluktur. Gözlerde bulunan retina tabakası, dış dünyadaki nesnelerin renkleri algılayarak sınıflandırmaktan sorumludur. Bu tabakadaki bir bozukluk sonucunda, renk algılamasında yaşanabilecek bazı problemler meydana gelmektedir. Renk körlüğü adı verilen bu rahatsızlıkta bazı renkler göz tarafından daha grimsi ve soluk algılanır.

Renkli görmeyi sağlayan retinada yeşil, kırmızı ve mavi pigmentler bulunmaktadır. Renk körü olan bir insanda bu pigmentlerin sayısı olması gerektiğinden daha azdır. Bu durumda kişi renkleri tam olarak ayıt edemez ya da bazı renkleri göremez. Kalıtsal sebeplerden kaynaklanan renk körlüğü, aynı zamanda sonradan yaşanan bazı hastalıklar sebebiyle de oluşabilmektedir. Peki, renk körlüğü nasıl anlaşılır? Bir hekim muayenesi ya da evde uygulanabilecek bazı kolay testler yardımıyla renk körlüğünü tespit edebilmek mümkündür.

Renk Körlüğüne Nasıl Teşhis Konulur

Renk körlüğünün teşhis edilmesi ve renk görme eksikliğinin derecesinin belirlenmesi için hekimler tarafından birtakım testler yapılmaktadır. Renk körlüğünün tespit edilebilmesi için evde uygulanabilecek en kolay yöntem, birbirinden farklı renklere sahip ipliklerin karıştırılarak renk körlüğü şüphesi taşıyan kişinin bu ipleri renklerine göre gruplandırmasının istenmesidir. Renkleri birbirinden ayırt etme konusunda sorun yaşayan kişiler onlardan istenen bu işlemi gerçekleştiremezler.

Bu test dışında hekimler tarafından da renk körlüğü rahatsızlığının tespiti için en sık kullanılan yöntem olan ishiara testi yardımıyla da renk körlüğü şüphesi taşıyan kişinin teşhisi yapılmaktadır. İshiara testinde kişiden belirli zemin renkleri üzerine yerleştirilmiş farklı renklere sahip rakamları okuması istenir. Kişi testi tamamladığında rakamları sunulan görselin etrafında bulunan renklerden ayırt edememiş ve okuyamamış ise renk körü olduğu anlaşılır.