Prostat Nedir? Prostat Kanseri Belirtileri Nedir?

Prostat ile ilgili hastalıklar, bu bezin büyümesi ile veya iltihaplanması ile oluşmaktadır. İki çeşit büyüme görülmektedir. İyi huylu olan büyüme çok sıkıntı yaratmasa da, kötü huylu büyüme ile prostat kanseri oluşumuna sebep olur. Erkeklerde görülen belli başlı problemler ile erken teşhis ve tedavi yapılabilmektedir. Prostat kanseri belirtileri arasında şunlar gözükmektedir;

- İdrar yapmada zorlanma
- İdrarın küçük küçük yapılması
- Çok sık idrara çıkma ihtiyacı
- Gece idrar baskısı ile uyanma
- İdrar kesesinin tam boşaltılamaması
- İdrara çıkarken zorlanma ve ıkınma
- İdrar yaparken yanma hissi oluşması ve kan gelmesi
- İdrar bitiminden sonra damlaların devam etmesi.

Prostat Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

2 çeşit tedavi vardır. Cerrahi tedavi yöntemleri ve cerrahi olmayan yöntemlerdir. Cerrahi olmayan yöntemler arasında ilaç ile tedavi ve izlem vardır. İzlem tedavisi aslında bir tedbir gibidir. Prostat bezinde büyüme varsa, fakat bu durum hastayı rahatsız etmiyorsa doktor tarafından gözlem altına alınır. Belirli aralıklarla muayene uygulanır ve uygulama öncesi sıvı tüketimi kesinlikle yasaktır.

İlaç ile tedavide büyüme semptomlarını ortadan kaldırmak amaçlanır. Bu ilaçlar prostat bezini küçültücü inhibitörlerdir ve idrar torbasındaki kasların gevşetilmesi içindir. Cerrahi yöntemler de son zamanlarda ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu ilerleme ve tıp dünyasındaki gelişmeler ile üstün başarı sağlanarak prostat tedavisi yapılabilmektedir.

Cerrahi yöntemleri altı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar; Transüteral prostat rezeksiyonu, transeüteral prostat insizyonu, trensüteral prostat buharlaştırma, lazer ameliyatları, holmium lazerle prostat ameliyatları, greenlight fotoselektif prostat buharlaştırması yöntemleridir. Hastalık seviyenize göre doktorların uygun gördüğü cerrahi müdahale ile iyileşme sürecine girmek mümkün.