Tarih profesörü İlber Ortaylı, ' Irak diye bir memleket yok, onu bilin. Bunların hepsi maalesef 1'nci Cihan Harbi'nden çizilen coğrafyalardır. Cetvelle çizildi' dedi.

İLBER ORTAYLI ALANYA'DA KONUŞTU

DTI University, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), Alanya Hamdullah Emin Paşa ( AHEP) Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ile Alanya Belediyesi işbirliğinde Alanya'da düzenlenen 2.'nci Uluslararası Akademik Araştırmalar Kongresi (INES) başladı.

DEAŞ'ın Kanlı Saldırısı Rusya'nın Acı Günü DEAŞ'ın Kanlı Saldırısı Rusya'nın Acı Günü

IRAK ORDUSU NEDİR?

Kongrenin ilk gününde Prof. Dr. İlber Ortaylı, Alanya Kültür Merkezi'nde (AKM) konferans verdi.

Konuşmasına Kerkük meselesiyle başlayan Prof.Dr. İlber Ortaylı, salondan gelen uğultudan dolayı konuşmasını böldü. İçeri giremeyenlerin devamlı konuşarak salonu da rahatsız ettiğini söyleyen Prof. Ortaylı,'Bu günkü konumuz Kerkük, çok sıcak bir konu. Son olarak dün yine 4 şehit verildi, Kerkük'ün kurtarılması babında. Haberlerde dikkatini çekmiştir.'Irak ordusu' diye bahsediliyor.

KERKÜK VE ERBİL TÜRK'DÜR

Irak ordusu diye bir şeyin ne kadar mevcut olduğunu bilmiyorum. Oradaki büyük destek Türk ordusundan geliyor ve İran da var. Hatta ve hatta çok belirgin bir ölçüde başta tür gerillalar da katılıyor. Irak'ın kuzeyinde Kerkük Muhtar Bölgesi var. Bunun güney bölgesinde çok münakaşalı olarak ilhak edilmeye çalışılan Kerkük ve Erbil vard. Bunlar iki tane büyük ve Türklerin yaşadığı kentlerdir.

Bu bir coğrafyadır, onun üzerinde duracağım. Irak diye bir memleket yok, onu bilin. Bunların hepsi maalesef 1'nci Cihan Harbin'nde çizilen coğrafyalardır. Cetvelle çizildi.

IRAKLI IRAKLIYIM DİYEMİYOR

Büyü Ortadoğu Projesi olarak adlandırılan şeyin gerçekleşemeyceğini anlatan Prof.Dr. İber Ortaylı şunları söyledi:

'Büyük Ortadoğu Projesi falan diyorlar, yok öyle bir şey. Şimdi bu suni olarak çizilen dünya patladı. Öyle büyük projeleri burada kimse çizemez. Onu aklınızdan çıkarın. Burada oturan insanlar, derbederler milletlerdir. Aralarında sağlam bir ideolojik yoktur.

DEVLETİN FARKINDA BİLE DEĞİLLER

Devletlerinde, 'devlet nedir' farkında değiller. Bağlılık ve sadakatleri vatan ve devlet değil, aynı sülale ve aşirettir. Vatan-ül Arap tamamen suni bir laftır.

Hiçbir şey de ifade etmiyor. Mısırlı, 'Mısırlı' diyor, Suriye 'Suriyeliyim' diyor, Filistinli 'Filistinliyim' diyor, ama Iraklı 'Iraklıyım' diyemiyor. Çünkü bir bütünlük değil, kendine 'Bağdadi' diyor.

IRAK TÜRKLÜĞÜ ANADOLU'DAN ÖNCEDİR

Bağdadi de bir eyalet, bir kültür. Bizim bugün Irak dediğimiz yerdeki Türklük, Anadolu'dan daha evveldir. Yani bugün, hani böyle başladılar, 'Bayır-Bucak Türkmenleri' falan gibi aptal laflar.

Yani 4'üncü Levent Türkleri ile Beşiktaş Türkmenleri gibi laflar söylesen, İstanbul'da bu kadar manasız olur. Şurası bir gerçek; Türkiye inşallah çok uzun sürece bir Ortadoğu probleminin içine girmez ve kendini zamanında toparlayarak bazı meseleleri halleder.'