15 YILI GERİDE BIRAKACAK PARDUS HIZLA YAYGINLAŞIYOR!

3 Temmuz 2017 tarihinde yayınlanan Pardus 17,0 ana sürümü, yapılan birçok iyileştirmeler ile kullanıcılar tarafından tam not almayı başardı.

KAMU KURUMLARINDA PARDUS KULLANILACAK

Milli işletim sisteminin yaygınlaştırılmasını ve milli yazılım kullanılarak güvenlik tedbirlerinin arttırılmasını sağlamak amacıyla birçok kamu kurumu ile anlaşmalar yapıldı. Bu anlaşma kapsamında 15 bin adetten fazla bilgisayarın Pardus işletim sistemine geçişi sağlanarak pilot çalışmalar başlatılmış olacak. Milli Savunma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kamu Hastaneleri Birlikleri ve Adalet Bakanlığı ile yapılan protokol anlaşması ile gerekli altyapı çalışmaları başlandı. Pardus projesi son durum bu şekilde devam edecek.

PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR?

2003 yılında TÜBİTAK tarafından başlatılan ilk milli işletim sistemini oluşturma projesi, 2015 yılında ilk sürümünü yayınlayarak Pardus ismini almıştır. Bu isim için bilimsel adı Panthera pardus tulliana olan Anadolu Pars'ından ilham alınmıştır. Linux temelli olarak başlatılan proje, 2013 yılında ise Debian tabanını kullanmaya başlamıştır. TÜBİTAK, 2013 yılından itibaren bireysel kullanım için Pardus sürümü yayınlamama kararı almış ve kurumsal sürümler üzerinde çalışmaya devam etmiştir. Ancak açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Pardus, yazılım geliştiricilerinin bireysel katkılarına açıktır. Bu sebeple TÜBİTAK'tan bağımsız bir yazılım geliştirici topluluğu, bireysel kullanım için Pardus Topluluk Sürümü ismi altında bireysel Pardus sürümleri yayınlamaya devam etmektedir.