Henüz çocuk yaşta bile tektipleşmenin söz konusu olduğunu hatırlatan uzmanlar, İran'da Angelina Jolie'ye benzemeye çalışan 29 yaşındaki Sahar Tabar, aylarca diyet yaptığını ve 40 kiloya kadar düştüğünü belirtiyor. Uzmanlar 50'den fazla estetik operasyon geçiren Tabar'ın, son haliyle dikkat çektiğini ve dünyanın gündemine damga vurduğunu dile getiriyor.

Günümüzde felsefenin, düşüncenin ve anlam derinliğinin git gide değer kaybettiğini ifade eden uzmanlar, içerikten yoksun şekilciliğin doğal sonucunun aynı görünümü taklit eden insan toplulukları olduğunu vurguluyor.

Tektipçiliğin, ergen, genç ya da olgun, kadın-erkek hemen herkesi etkisi altına aldığını, kıyafet, saç şekli, makyaj ve dahası estetik operasyonlar sonrasında mimiklerin bile tektipleştiğini kaydediyor.

Özgün bir değer oluşturmanın zorlukları karşısında tektipçiliğin kolaylığı cazip geliyor. Orijinal nesneye nazaran sahtesinin daha ucuz oluşu gibi bir durum bu. Tektipçiliğin arttığı ve özgünlüğün değer kaybettiği bir gelecek kapımızda olduğunu hatırlatan uzmanlar, model alma ve taklit etmenin bir dereceye kadar geliştirici olabileceğini ifade ediyor.

Taklit, ilham alma düzeyinde kalmalı ve ardından kendi özgün değerleri içinde biricik ve eşsiz bir tarz yakalanmaya çalışılmalıdır. Dünyada her insanın biricik ve eşsiz parmak izi olduğuna göre tarzının da özgün olması mümkündür. Çözüm yolu ise kişinin kendi özgün değerlerini keşfetmesidir.