Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Cuma günü operasyon başlatmasından sonra Türk askeri de İdlib sınırları içerisine girdi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) çatışmasızlık alanlarında görev alacak olan Türk askerlerinin yerleşeceği yerleri ve güvenli güzergahı belirlemek için keşif timinin Suriye'ye girdiğini duyurdu. Keşif timi Özel Kuvvetler'den (Bordo Berelilerden) oluşuyor.

ÖNCÜ KUVVETLER FAALİYETE BAŞLADI

Türk Silahlı Kuvvetleri, unsurlarının önceki gün Suriye sınırımı geçerek İdlib bölgesinde keşif faaliyetlerine başladığını açıkladı. Açıklamada, İdlib'de görev alacak Türk askerlerinin de içinde yer alacağı gücün resmi tanımı da 'Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü' olarak duyuruldu.

ÖNCEKİ GÜN GİRDİLER

Suriye'de 30 Aralık 2016'da ilan edilen ateşkesin sürdürülmesi amacıyla Türkiye, Rusya ve İran garantörlüğünde başlatılan Astana sürecinin anlatıldığı açıklamada, Suriye'de ' Gerginliği Azaltma Bölgeleri-Çatışmasızlık Bölgeleri' belirlendiği hatırlatılarak şöyle denildi:

'Gelinen aşamada, ateşkes rejiminin takibi maksadıyla, garantör ülkelerin silahlı kuvvetlerine mensup birliklerinden oluşan Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü'nde yer alan TSK unsurları, idlib bölgesinde icra edeceği harekat kapsamında, gözlem noktaları tesis etmek üzere 8 ekim 2017 tarihinden itibaren keşif faaliyetlerine başlamıştır.'

ANGAJMAN KURALLARI

Açıklamada, 'TSK unsurları bölgedeki görevlerini Astana sürecinde garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürmektedirler' de denildi.

Angajman kuralları uyarınca Türk askeri kendisine saldırı olması halinde anında misliyle karşılık verme yetkisine sahip. Bu sebeple keşif timinin İdlib bölgesi çalışmalarının insansız hava araçları (İHA) tarafından takip edildiği öğrenildi.

Alınan bilgilere göre Özel Kuvvetler keşif timi güvenlik amacıyla sivil kıyafetlerle, Cilvegözü'nün doğusundaki Atme'den üç ayrı zırhlı kamyonetle giriş yaptı.

İLK KEŞİF AFRİN SINIR

Özel Kuvvetler keşif çalışmalarına, İdlib ile terör örgütü PYD'nin elinde bulunan Afrin sınır hattı yakınında başladı. Keşif timi Türk askerinin görev yapacağı 14 ayrı kontrol noktası güzergahında risk taraması yaparak, en az riskli bölgeleri ve yer durumlarını tespit edecek.

Bir anlamda riski en az bölgelerin haritasını çıkaracak olan keşif timinin vereceği 'olumlu güzergah raporu'sonrasında Türk askerinin İdlib bölgesine yerleşme işlemi başlayacak.